Wie maakt plan voor weekendzone Horendonk ?
De vraag werd de voorbije maanden al enkele keren gesteld : de provincie maakte een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor een groot deel van de weekendzone van Wildert, maar wie moet de overige weekendzones aanpakken ?
Het schepencollege ging er lange tijd vanuit dat het provinciebestuur ook Horendonk en de kleinere weekendzones voor zijn rekening zou nemen, maar dat blijkt nu duidelijk niet zo te zijn. Dirk Smout (N-VA/PLE) stelde daarom voor om de nodige middelen uit te trekken zodat het gemeentebestuur in 2012 een plan kan maken. Schepen van ruimtelijke ordening Dictus (sp.a) vond dat voorbarig : de provincie legt op om eerst met haar te overleggen over het kader waarbinnen zal worden gewerkt. In Essen wil iedereen voor Horendonk een soortgelijke oplossing als voor Wildert, en het heeft volgens Dictus geen zin om een plan te maken als de provincie die keuze al bij voorbaat niet aanvaardt. Niets doen is echter ook geen optie, volgens Tom Bevers (N-VA/PLE) : dan geldt automatisch een beperkt uitdovend woonrecht, en een gemeentelijk RUP zal altijd gunstiger uitvallen voor de bewoners en rechtszekerheid geven. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) hield de boot af : voorlopig geen plan.
Voor de camping Wildertse Rust komt er wel een nieuw RUP, waarbij het de bedoeling is om het om te vormen tot een echt vakantiepark. Ook daarbij zijn er nog heel wat vragen. Wie gaat het plan betalen, de eigenaar of de gemeente ? En hoe realistisch zijn de plannen van de eigenaar eigenlijk ? Erik De Meyer (VB) hoopt ondertussen nog steeds dat Wildertse Rust een toekomst heeft als ouderwetse maar veilige en rustige vakantiecamping. Wordt vervolgd…
In elk geval moeten kampeerders en weekendbewoners op hun tellen passen : Ludwig Caluwé (CD&V) wil de belasting op tweede verblijven verhogen. Het schepencollege kijkt nu na hoe dit kan worden aangepakt zonder Essenaren te straffen die tijdelijk niet in hun woning verblijven.