
Niet bereikbaar, toch betalen
De verhoogde tarieven voor standplaatsen en kramen zorgden de voorbije maanden voor heel wat onbegrip, vooral bij de handelaars die omwille van wegenwerken slecht bereikbaar werden. Een voorstel van Anne Somers (N-VA/PLE) en Tom Bevers (N-VA/PLE) om daaraan een mouw te passen werd door CD&V en sp.a verworpen.
Bevers legde uit dat in december de tarieven voor standplaatsen op openbaar of privédomein van bijvoorbeeld frituren of andere kramen werden verhoogd. Hij stelde voor om geen vergoeding te vragen voor de dagen waarop de standplaats niet of erg slecht bereikbaar is. Dat zou mogelijk onmiddellijk soelaas bieden in het kader van de werken aan de Moerkantsebaan, maar is ook voor toekomstige werken zoals die aan Over d’Aa van belang.
Burgemeester Van Tichelt (CD&V) stelde dat het tarief vooral als een soort huurgeld voor de standplaatsen op openbaar domein moet worden gezien, en dat de bereikbaarheid daarvoor eigenlijk niet uitmaakt. Volgens hem is het een groot voordeel om via dit systeem van openbaar domein gebruik te mogen maken : de gemeente had de standplaatsen ook in concessie kunnen geven en dan zouden de uitbaters nog veel meer hebben moeten betalen. Bovendien wees hij erop dat het met de bereikbaarheid in Hoek alvast erg goed meevalt. Tom Bevers (N-VA/PLE) weerlegde de argumenten : het gaat niet alleen over Hoek, en een onbereikbaar terrein is natuurlijk waardeloos voor een kraamuitbater, of het nu op openbaar of privédomein ligt. Hij verwees ook naar soortgelijke initiatieven die voormalig Vlaams parlementslid Ludwig Caluwé (CD&V) had genomen. Maar dat mocht allemaal niet baten : CD&V en sp.a beslisten dat een onbereikbare frituur even veel moet betalen als één waar de frietjes over de toonbank vliegen.