Inrichtingsplan Spijker nu definitief rond ?
Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor Spijker werd goedgekeurd. Daarmee zou een einde moeten komen aan een jarenlange lijdensweg, al bleek daar binnen de gemeenteraad wat twijfel over te bestaan.
Met het plan krijgen de baanwinkels en bedrijven aan Spijker rechtszekerheid, want nu liggen er nogal wat in gebied met een andere bestemming. Daarvoor betalen ze wel een prijs : nieuwe kleinhandelsactiviteiten worden in principe niet meer toegelaten, en enkele bedrijven krijgen in de toekomst een gezamenlijke oprit met de buren. Dirk Smout (N-VA/PLE) verwelkomde het RUP, dat heel wat ondernemers geruststelt voor de toekomst. Ook Willy Heymans (Open Vld) deelde die mening, maar hij merkte op dat dit niet de eerste poging is om de inrichting aan Spijker te regelen : het vorige aanlegplan werd door de Raad van State vernietigd. Hij vroeg zich af wat het gemeentebestuur moet doen als er nu opnieuw juridische stappen worden gezet. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) deelde de vrees dat de ruimtelijke ordening stilaan meer het domein van juristen dan van planologen aan het worden is, en Frans Schrauwen (CD&V) merkte op dat al in 1993-1994 een ontwerp op tafel lag, dat door de bedrijven in kwestie werd verworpen. Als dit RUP ook wordt teruggefloten, dan valt Spijker terug op het oeroude Gewestplan. Of het gemeentebestuur dan nog zal proberen daaraan verandering te brengen, lijkt nog maar de vraag…
Luc Van Wezel (CD&V) maakte zich nog zorgen over de inplanning van groenschermen op landbouwgebied. Schepen Dictus (sp.a) probeerde hem gerust te stellen : alleen als er op de bedrijfsterreinen zelf geen groenscherm mogelijk is, zal in de richting van de aanpalende weidegronden worden gekeken.