
Burgemeester weigert verantwoordelijkheid voor SVK-fouten
In de voorbije jaren liep het beheer van het gemeentelijk Sociaal Verhuurkantoor (SVK) grondig mis, met als meest opvallende gevolg een achterstand van bijna 140.000 EUR bij het innen van de huur. Een voorstel van Tom Bevers (N-VA/PLE) en Robin Jacobs (N-VA/PLE) om het college hiervoor zijn verantwoordelijkheid te doen opnemen en de gevolgen voor de cliënten zoveel mogelijk te beperken kreeg op vraag van de burgemeester geen steun van CD&V en Vooruit.
Het SVK huurt huizen op de privémarkt en verhuurt deze door aan mensen die niet op de gewone huurmarkt terechtkunnen. Een goed systeem dat zorgt voor een betere sociale mix dan de klassieke sociale woonwijken. Maar bij het beheer van het Essense SVK liep er het één en ander mis de voorbije jaren. Zo werd een aantal huizen gehuurd die leegstonden. Sommige huizen blijken niet meer te voldoen aan de regels voor huurwoningen, en heel wat achterstallige huur werd niet geïnd. Op 1 januari 2019 ging het SVK over van het OCMW naar het gemeentebestuur. Op dat ogenblik bedroeg de huurachterstand bijna 30.000 EUR. Drie jaar later ging het om bijna 140.000 EUR. Dat kwam pas in 2021 aan het licht, toen ook in de boekhouding de verwerking van de overdracht gebeurde. Tom Bevers gaf aan dat het huidige schepencollege heel die tijd de verantwoordelijkheid had over het SVK. Iedereen wist dat de inkanteling van de meeste OCMW-diensten in de gemeente een uitdaging was. Bovendien vond die plaats in een context van aanhoudende personeelsproblemen (vertrekkers waarvoor moeilijk vervangers werden gevonden) in de betrokken diensten. En de administratieve ondersteuning werd teruggeschroefd. Bevers vulde aan dat het schepencollege hier onvoldoende aandacht voor had en onvoldoende betrokkenheid bij het SVK had getoond, en daarom mee verantwoordelijk is voor de problemen.
Burgemeester Van Tichelt (CD&V) ontkende dat het college onzorgvuldig had gehandeld : zodra het van de problemen op de hoogte was, had het meteen adequate maatregelen genomen en voor de nodige transparantie gezorgd. Bovendien werd voor de inkanteling een degelijk proces opgezet, zonder dewelke er ongetwijfeld nog meer problemen zouden zijn geweest. Hij gaf aan dat er wel ambtelijke fouten waren gebeurd, waaruit lessen moeten worden getrokken, maar dat er nu eenmaal overal fouten gebeuren. Bevers antwoordde dat er sinds begin dit jaar inderdaad transparant en adequaat werd opgetreden, maar dat dit drie jaar te laat komt. Hij gaf aan dat het geen alleenstaand feit is, maar dat de N-VA/PLE-fractie -de fractie met de meeste ervaring in de gemeenteraad- ervan overtuigd is dat het huidige college de dagelijkse werking minder nauwgezet opvolgt dan dit voordien het geval was. Robin Jacobs (N-VA/PLE) beaamde dat, en verwees naar de episode waarbij een ICT-coördinator maandenlang door het gemeentebestuur voltijds werd betaald terwijl hij ook elders aan de slag was. Annemie Baeyaert (N-VA/PLE) wees later nog op het aanhoudende probleem met verloop van personeelsleden. De burgemeester hield vast aan zijn standpunt. Het voorstel van N-VA/PLE werd vervolgens afgewezen door CD&V en Vooruit. Jokke Hennekam (Vooruit) onthield zich evenwel.