Woonruimte verwerven is zuurstof geven
Waarom ?
Betaalbaar wonen… het is lang niet evident in onze gemeente. Vanzelfsprekend is de nood het hoogst voor de Essenaren met het laagste inkomen. Als OCMW zien we hun problemen en krijgen we hun vragen. Maar een antwoord bieden is niet altijd gemakkelijk.
Werk vinden… ook al niet zo eenvoudig. De werkloosheid in Vlaanderen stijgt voor het eerst sinds jaren. Maar opnieuw contact aanknopen met de arbeidsmarkt is een heel belangrijke stap in de “maatschappelijke integratie”. Als OCMW kunnen we het bekende art. 60 van de wet gebruiken om mensen aan werk te helpen. Via de integratiecontracten hebben we ook nog andere mogelijkheden. Maar soms ontbreekt het ons aan geschikte arbeidsplaatsen.
Zo lang mogelijk thuis wonen… dikwijls is het voor de oudere medeburger veel aangenamer, en bovendien voor de maatschappij veel goedkoper. Met de mantelzorgtoelage, de poetshulp en de warme maaltijden steekt het OCMW een handje toe. Maar een huis vergt soms ook een groot onderhoud, er moeten allerlei klusjes worden opgeknapt.
Mensen informeren en bij onze werking betrekken… het is natuurlijk een belangrijke doelstelling. Maar het klinkt veel gemakkelijker dan het werkelijk is. Ons doelpubliek vindt niet altijd de weg naar het Kerkeneind, en een “glanzende brochure” of een mooie katern in het gemeentetijdschrift kan dat zeker niet volledig oplossen. En de buurtbewoners van huizen die via ons verhuurd worden, hebben ook niet altijd een correct beeld van de OCMW-werking, of van ons doelpubliek – hun buren.
Kan je alles in één keer oplossen ? Natuurlijk niet. Maar je kan wel een stevige stap zetten. Na de serviceflats en de polikliniek is het OCMW misschien ook wel toe aan een nieuw project. Bovendien raken onze financiën stilaan echt op orde. Zodat we bij de collega’s aan het Heuvelplein wellicht geloofwaardig kunnen aankloppen. We vragen hen inderdaad om de geldbeugel boven te halen. Maar ze krijgen ook iets in de plaats. Wat ?
Het project dat de PLE- en de sp.a-fractie voorstellen bestaat uit de volgende elementen :
* Het OCMW verwerft de eigendom (of een andere duurzame gebruikstitel, zie verder) van een aantal huizen. Volgens ons moeten het er minstens 10 zijn, eigenlijk lijkt 20 nog beter. De huizen liggen gespreid in de hele gemeente, maar vanzelfsprekend niet in de duurste wijken ervan. Er zijn een aantal gezinswoningen bij, ook enkele woningen voor alleenstaanden. We willen ze wel goedkoop verwerven, ook als ze niet meer in een al te beste staat zijn. Al is het niet de bedoeling verkrotting te gaan belonen. Eventueel kan ook de nieuwbouw van één of twee huizen worden overwogen.
* De renovatie doen we zelf, maar niet alleen. We richten een klusjesploeg op, waarbij we gebruik maken van de tewerkstellingsmogelijkheden die we hebben. Maar we gaan wel structureel samenwerken met één of enkele aannemers, die bereid zijn om mee te werken aan een sociaal project. De klusjesdienst kan daarnaast, en zeker later, ook andere zaken opknappen : herstellingen in woningen bij senioren bijvoorbeeld. Natuurlijk kan ze ook voor onze eigen rekening werken, als er in Kerkeneind, de serviceflats of de polikliniek eens iets stukgaat.
* Investeren doen we zelf, maar niet alleen. Ook hier zoeken we naar vormen van privaat-publieke samenwerking. Met een immobiliënmaatschappij en/of met de betrokken aannemer(s). Of misschien zijn er nog wel andere inventieve samenwerkingsvormen.
* De huizen zelf brengen we in een breder Sociaal Verhuurkantoor in. Bovendien creëren we er ook een kleine buffer mee, om op onmiddellijke vragen te kunnen ingaan (doorgangswoning, crisisopvang).
Bij de renovatie van de huizen, betrekken we de buurt. We organiseren in elk huis een kijkdag, leggen uit wat de bedoeling is, hoe we het aanpakken, wie er in de toekomst zal komen wonen, en waarom. Bovendien maken we van de gelegenheid gebruik om onszelf een beetje in de kijker te plaatsen – en proberen we zo een stuk potentieel doelpubliek te bereiken.
Tenslotte
Veel van deze ideeën zijn lang niet nieuw. Ze zijn de voorbije jaren vanuit onze partijen al naar voren gekomen, en ongetwijfeld leven ze ook bij de meerderheidspartijen. We willen zeker niet beweren dat we het warm water hebben uitgevonden. Maar misschien is het nu wel het moment om de koudwatervrees te overwinnen, om te kiezen voor een ambitieus woonbeleid.
Ongetwijfeld roept het plan veel vragen op. Het is niet onze bedoeling om ze allemaal te beantwoorden. Ook al omdat er wellicht in de Raad of in de administratie mensen zijn met betere antwoorden.
We hebben alleen geprobeerd om de puzzelstukjes op tafel te leggen. Er ontbreken er ongetwijfeld nog, maar volgens ons passen ze wel in elkaar. We vinden het in elk geval de moeite om dat na te kijken.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn :
* Beslist dat de mogelijkheden voor een investeringsproject, bestaande uit de verwerving van een aantal woningen, het opzetten van een eigen klusjesdienst, het uitbouwen van een Sociaal Verhuurkantoor en een begeleidende informatiecampagne waarbij het geheel gerealiseerd wordt via een privaat-publieke samenwerking, grondig moeten worden onderzocht.
* Beslist principieel dat in de begroting voor 2004 een beperkt bedrag voor de studiekosten zal worden voorzien, terwijl een eerste initiële kostenraming voor het eigenlijke project in het meerjarenplan zal worden ingebouwd en waarbij vanaf 2005 de nodige middelen worden voorzien.
* Beslist dat er tegen de begrotingsopmaak voor 2005 duidelijkheid moet zijn, zodat het project, als het doorgaat, begin 2005 effectief van start kan gaan.
Beslist dat dit bij gelegenheid van de bespreking van de begroting en het meerjarenplan aan het overlegcomité met het gemeentebestuur zal worden voorgelegd.
Ingediend door
Jeroen Clous (sp.a)
François Veraart (sp.a)