Gebruik regenwater openbaar domein
Essenaren die een hemelwaterput voorzien kunnen daarvoor een duurzaamheidspremie krijgen. Terecht, want al te veel bruikbaar hemelwater vloeit nog te vaak de riool in. Dat is ook op het openbaar domein het geval. Vanzelfsprekend is infiltratie een belangrijk deel van de oplossing, en kunnen we daar meer aandacht voor hebben bij het verharden van oppervlakte, maar het gemeentebestuur kan natuurlijk ook regenwater opvangen.
Op dit ogenblik gebruiken we water uit de Kleine Aa om de planten en bomen op het openbaar domein te sproeien. Als dat wegens droogte niet kan of mag, dan halen we water in het zuiveringsstation. Maar we zouden natuurlijk ook zelf het water kunnen opvangen door zelf hemelwaterputten of -tanks te plaatsen, en daarmee de planten gieten. Ook de toiletten in openbare gebouwen zouden perfect met regenwater kunnen werken.
Met een dergelijke aanpak dragen we uiteraard bij aan een duurzamer Essen, één van de belangrijkste doelstellingen die we als gemeentebestuur nastreven. Bovendien kunnen we daar op onze beurt subsidies voor krijgen :in het kader van de “Blue Deal” draagt de Vlaamse Milieumaatschappij tot 75% van de kosten van collectieve regenwaterprojecten. Voorwaarde is wel dat het project vóór 7 maart wordt ingediend. Er is geen reden om deze kans niet te grijpen.
De gemeenteraad van Essen geeft opdracht om tegen 7 maart 2022 een collectief regenwaterproject in te dienen bij de Vlaamse Milieumaatschappij.
Ingediend door