Afkoppeling van hemelwaterafvoer
Het staat vast dat er in onze gemeente in het kader van de uitvoering van het zoneringsplan de komende jaren heel wat gescheiden rioleringen zullen worden aangelegd, waarbij het afvalwater en het hemelwater afzonderlijk worden afgevoerd. Dat is een uitstekende zaak voor het leefmilieu en zal in sterke mate bijdragen tot een meer efficiënte zuivering van het afvalwater en tot een betere waterkwaliteit in het algemeen. Op die manier draagt onze gemeente ook bij aan de realisatie van de doelstellingen van de Europese kaderrichtlijn Water. Het doel van die kaderrichtlijn is om de watervoorraden en de waterkwaliteit in Europa veilig te stellen en de gevolgen van overstromingen en perioden van droogte af te zwakken. Ze verplicht de EU-Lidstaten om duurzaam met water om te springen – een keuze voor duurzaamheid die overigens ook in het Algemeen Beleidsplan van Essen werd gemaakt.
Bij de realisatie van de gescheiden riolering zal het gemeentebestuur wel de medewerking van de inwoners nodig hebben. Zodra een gescheiden stelsel bestaat, zijn zij immers verplicht hierop aan te sluiten (tenzij dat enkel mits zeer ingrijpende werken mogelijk is, zoals bij een gesloten bebouwing vaak het geval zal zijn). Dit zal van hen een inspanning vragen, en het zal hen ook geld kosten. Ervaringen in andere gemeentes wijzen uit dat een goede begeleiding en een financiële tegemoetkoming cruciaal zijn om op een vlotte samenwerking te kunnen rekenen.
We stellen daarom voor om een procedure uit te werken die wordt gevolgd bij de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel. Deze gaat van start met de aanduiding van een afkoppelingsdeskundige, die de bewoners kan bijstaan bij het plannen en uitvoeren van de afkoppelingswerken. Dan komt er best een sensibiliserings- en informatievergadering voor de inwoners, waarop ook een informatiefolder wordt uitgedeeld (en deze wordt vanzelfsprekend ook bezorgd aan de afwezigen). Wanneer dit in een vroeg stadium gebeurt, wordt vermeden dat allerlei geruchten of halve waarheden een eigen leven gaan leiden. Op deze vergadering kan op het belang van de afkoppeling voor de waterkwaliteit worden gewezen, kunnen de werken worden toegelicht en kan de deskundige worden voorgesteld, die met enkele voorbeelden de mogelijkheden voor een afkoppeling kan toelichten. De deskundige brengt vervolgens enkele bezoeken aan alle af te koppelen woningen. Bewoners die alle werken zelf zouden willen uitvoeren worden zo op het juiste spoor gezet.
Vervolgens kan het gemeentebestuur een overeenkomst afsluiten met één of meer aannemers die bereid zijn de werken (voor rekening van de inwoners) uit te voeren. Deze aannemer kan daarbij wellicht een gunstig tarief aanbieden, en kan ook efficiënter geïnformeerd worden over de werken zodat alles vlot kan verlopen. De bewoners worden geïnformeerd over de mogelijkheid om hierop een beroep te doen, maar blijven uiteraard vrij om desgewenst een andere keuze te maken.
Tenslotte houdt dit voorstel ook de goedkeuring van een subsidiereglement in, waarbij het gemeentebestuur tussenkomt in de kosten die de inwoners maken.
De gemeenteraad van Essen :
1. Geeft opdracht aan het schepencollege om een procedure uit te werken die zal worden gevolgd bij de aanleg van gescheiden rioleringsstelsels, waarin ondermeer volgende elementen worden voorzien :
* De organisatie van een sensibiliserings- en informatievergadering
* Het verspreiden van een informatiebrochure
* Het aanstellen van een afkoppelingsdeskundige bij belangrijke projecten, of de organisatie van een andere manier om de burger bij te staan bij afkoppelingswerken
* De samenwerking met één of meer aannemers waarop de burger desgewenst beroep kan doen
2. Geeft opdracht aan het college om deze procedure vervolgens ter kennisgeving aan de gemeenteraad te bezorgen.
Ingediend door
Philip Peeters (Groen!)