Nieuw Essens containerpark niet ondernemingsvriendelijk genoeg
Zelfstandigen en KMO’s die zich in het Essense containerpark aanbieden, moeten de rekening ter plekke betalen. Een factuur maken, zoals N-VA/PLE in de gemeenteraad voorstelde, vraagt te veel papierwerk van het gemeentebestuur.
In het nieuwe containerpark wordt het afval waarvoor betaald moet worden gewogen. Daarna wordt het ter plekke afgerekend. “Het nieuwe containerpark is een hele verbetering,” legt raadslid Geert Vandekeybus uit, “maar het betaalsysteem is niet ideaal voor wie het afval van een bedrijfje, een school of vereniging wegbrengt.” N-VA/PLE stelde daarom voor om betaling na ontvangst van een factuur mogelijk te maken. “Dat zijn bedrijven gewoon, en dan moeten de werknemers niet meer uit eigen zak voorschieten.”
Bedrijven wel welkom
De bespreking in de gemeenteraad begon verwarrend. Milieuschepen Dirk Konings (CD&V) stelde immers dat bedrijven in principe helemaal niet op het containerpark toegelaten mogen worden. Essen doet dat wel, maar een factuur uitreiken zou te veel van het goede zijn. Later nam hij dat echter terug : zelfstandigen mogen hun afval wel nog brengen.
“Maar een factuur maken gaat blijkbaar toch te ver”, concludeert raadslid Katrien Somers. “Dat is nochtans gewoon een kwestie van het informaticasysteem bijsturen. Essen wil zich altijd als ondernemingsvriendelijke gemeente profileren, maar heel consequent is het schepencollege niet.”
Samenspraak
Wie werknemers of vrijwilligers in de voetbalclub naar het containerpark stuurt, geeft ze daarom best voldoende munten mee. Met het bonnetje kan dan achteraf afgerekend worden. “Hopelijk schrikt dat de gemotiveerde sorteerders niet af,” besluit Vandekeybus.