Tegenlicht
Heeft Essen nu een structureel overschot of een structureel financieel tekort ? Een externe doorlichting zou verhelderend zijn, en die werd dan ook al enkele jaren in het vooruitzicht gesteld. Maar nu vindt het college het niet meer nodig…
De discussie over de begroting heeft iets van een welles-nietesspelletje : het schepencollege legt een meerjarenplan voor waaruit elk jaar opnieuw blijkt dat er magere jaren aankomen. Zo werd deze keer voorspeld dat Essen in 2015 onvermijdelijk in het rood zou gaan. Tom Bevers (N-VA/PLE) gelooft daar al lang niets meer van : elk jaar blijkt dat de rekening veel gunstiger afsluit dan de begroting. Meer nog : de berekeningen die N-VA/PLE daarbij maakt liggen telkens veel dichter bij de waarheid dan die van het college. Philip Peeters (Groen!) deelt die mening : structureel heeft Essen een overschot. Maar Willy Hoppenbrouwers (Open Vld) en Erik De Meyer (VB) zijn wat wantrouwiger : wat als de hogere overheid de cijfers nu wel eens gelooft ? Gaat Essen dan zwaar moeten besparen ?
Schepen Dirk Konings (CD&V) kent de kritiek. Om eraan tegemoet te komen, wordt meer met prognoses gewerkt, en ook andere technieken zullen worden gebruikt om te zorgen dat budget en rekening dichter bij elkaar aansluiten. Structureel zit het volgens hem wel goed, en daarom is een externe doorlichting niet nodig. Daarover is immers met Dexia overlegd. De huisbankier stelde vast dat Essen niet veel afwijkt van de vergelijkbare gemeenten, de zogenaamde “cluster”. En veel meer dan met andere gemeenten vergelijken zou ook een studiebureau niet kunnen doen. Bevers bleek daarvan niet te overtuigen : hij stelde vast dat in de eerste plaats de evolutie van ontvangsten en uitgaven in beeld moet worden gebracht en het hele budgetteringsproces dat erachter steekt, eerder dan met anderen te vergelijken. Ook naar de investeringen en het reservefonds moet worden gekeken. Dat kan allemaal niet uit de Dexiagegevens worden gehaald. Het is ook vreemd om aan de bank te vragen of men niet te veel geld aanhoudt, en bovendien werkt de Dexiamethode ook zo dat er eigenlijk min of meer wordt vastgesteld dat Essen gelijkt op de gemeenten… die op Essen lijken. Ludwig Caluwé (CD&V) verdedigde de Dexia-aanpak, en met 13 tegen 12 werd besloten dat er geen doorlichting komt. Volgend jaar dus terug dezelfde discussie in de gemeenteraad…