
Heffing op braakliggende bouwgrond uitgesteld
Begin 2013 werd de invoering van een “activeringsheffing” aangekondigd : een belasting op braakliggende bouwgrond. Twee jaar nadenken bleek evenwel onvoldoende om een sluitend reglement af te leveren.
CD&V en sp.a stellen voor dat wie bouwgrond bezit, maar daar niets mee doet, een belasting moet betalen. Die zou 12,50 EUR per jaar en per lopende meter bedragen, met een minimum van 125 EUR per perceel. Wel zouden er een hoop vrijstellingen komen : wie maar één eigendom heeft, of één perceel per kind voorbehoudt, of op het naastliggende perceel woont… ontsnapt aan de heffing. Dirk Smout (N-VA/PLE) had grote twijfels bij het voorstel : hij vermoedde dat de prijs voor bouwgrond tijdelijk wel zou kunnen dalen, maar dat op termijn de heffing vooral tot het nog sneller volbouwen van de gemeente zou leiden. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) en Arno Aerden (sp.a) zagen het anders : het komt er vooral op aan om speculatie tegen te gaan, de impact op de grondvoorraad zal door de uitzonderingen eerder beperkt zijn.
Tom Bevers (N-VA/PLE) wees op de inconsequentie van het Essense belastingbeleid : er zijn de Opcentiemen op de Onroerende Voorheffing (OOV) die het bezit van grond belasten, er is een belasting op het bouwen en nu zou er ook één moeten komen op het niet-bouwen ! Hij vroeg zich af of er dan nog enig sturend karakter zou overblijven, maar Van Tichelt zag het probleem niet. Bevers wees er ook op dat het reglement bijzonder onduidelijk was over de weekendzone en het Woonbos, terwijl volgens hem iedereen het erover eens is dat verdere bebouwing daar nu eenmaal niet wenselijk is. Toen bleek dat woonschepen Jaspers (sp.a) de heffing ook in het Woonbos wil laten gelden, en burgemeester Van Tichelt (CD&V) niet, en beiden bovendien twijfelden aan de juridische formulering in hun eigen voorstel, besloten ze wijselijk om de belasting nog wat uit te stellen…