
De ene leerkracht is de andere niet
Sinds 1 januari krijgen de personeelsleden van het gemeentebestuur enkele extra-legale voordelen. Dat stelsel wordt nu uitgebreid naar sommige leerkrachten in het gemeentelijk onderwijs. Anderen krijgen niets.
Met het nieuwe stelsel wilde het gemeentebestuur op een wettelijke manier iets extra doen voor het gemeentepersoneel. Dat werd gerealiseerd met een combinatie van ecocheques en andere voordelen. Voor het onderwijzend personeel werd er niets voorzien. Het CD&V/sp.a-college stelde nu voor om soortgelijke voordelen in te voeren voor één school, WIGO, en dan nog alleen voor de leerkrachten die op 1 januari van dit jaar al in dienst waren. Dat riep bij Dirk Smout (N-VA/PLE) grote bedenkingen op : waarom de ene school wel en de andere –Muzarto– niet ? En hoe leggen we uit dat een leerkracht die nu in dienst komt zijn of haar hele verdere loopbaan jaarlijks enkele honderden euro’s minder krijgt dan wie een paar maanden eerder in WIGO aan de slag ging ?
Burgemeester Van Tichelt (CD&V) gaf toe dat het een moeilijke beslissing was. Er moet een historische gegroeide situatie worden geregulariseerd, en de leerkrachten van Muzarto vroegen ook niet om de premie. Bovendien worden leerkrachten finaal door de Vlaamse overheid betaald. Smout nam geen genoegen met de uitleg en legde twee amendementen voor, maar CD&V en sp.a stemden zowel het schrappen van de datum als de uitbreiding naar Muzarto weg, al onthield Jokke Hennekam (sp.a) zich bij die laatste stemming.