
Containerpark maakt geen facturen
De eerste ervaringen met het vernieuwde containerpark zijn positief, maar voor zelfstandigen en organisaties blijkt de betaalregeling niet zo klantvriendelijk. Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) en Katrien Somers (N-VA/PLE) probeerden daaraan met een voorstel te verhelpen, maar ze vingen bot.
Vandekeybus legde uit dat mensen die naar het containerpark gaan met afval van een bedrijf, een school of een vereniging nu geld moeten voorschieten. Zou het niet eenvoudiger zijn als zij achteraf een factuur zouden kunnen krijgen ? Of eventueel vooraf een bedrag op hun kaart zouden mogen zetten ? Dirk Konings (CD&V) had een verrassing in petto : bedrijven kunnen eigenlijk helemaal niet op het containerpark terecht. Of toch wel, maar de afvalmaatschappij OVAM mag dat niet weten. En als er facturen worden afgeleverd, komen ze er misschien toch achter. IGEAN heeft in Antwerpen een afzonderlijk containerpark voor zelfstandigen opgezet, en wil misschien in de toekomst ook in onze streek op die manier werken. Tom Bevers (N-VA/PLE) kon die redenering niet volgen : volgens het reglement, dat iedereen kan inzien, mogen zelfstandigen wel naar het containerpark komen. Ofwel is dat verboden, ofwel niet. Konings moest daarop toegeven dat er toch niet meteen een wettelijk probleem is, zolang het over afval gaat dat “gelijkgesteld is met huishoudelijk afval”.
De facturen brengen wel een administratieve last met zich mee. Dat begreep Dirk Smout (N-VA/PLE), maar dat is een keuze : ofwel wil de gemeente ondernemingsvriendelijk zijn, ofwel niet. Die keuze bleek het schepencollege inderdaad te hebben gemaakt : zelfstandigen moeten hun plan maar trekken. Ze kunnen wel een bonnetje krijgen op het containerpark, en/of bij het volgende bezoek betalen.