
Toekomst kerken zorgt voor discussie
Hoe ziet de toekomst van de kerkgebouwen eruit – en welk gebouw moet zeker een kerkelijke functie behouden ? Over het kerkenbeleidsplan, en vooral die laatste kwestie, moest de gemeenteraad de knopen doorhakken.
In 2019 werd een eerste kerkenbeleidsplan opgesteld, waarbij vooral werd afgesproken dat het schepencollege en de verantwoordelijken voor de parochies jaarlijks een discussie zouden voeren. Omdat de bisschop erop aandrong om knopen door te hakken werd nu een addendum opgemaakt. In het plan wordt de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Geboorte in de Nieuwstraat een A-kerk, die “langdurig voor de eredienst behouden moet blijven”. De andere kerken krijgen het statuut van B-kerk, waarvoor binnen de vijf jaar een neven- of een herbestemming moet worden gezocht. Wat uiteraard niet betekent dat er geen kerkelijke plechtigheden meer zouden kunnen plaatsvinden.
Tom Bevers (N-VA/PLE) sprak waardering uit voor het proces dat aan het opstellen van het plan was voorafgegaan en noemde het een stap vooruit omdat er nu een echt denkproces op gang kan komen. Maar hij stelde wel de keuze van A-kerk in vraag, en noemde de kerk van Sint-Antonius van Padua in de Kerkstraat als alternatief : die ligt even goed in het centrum van de gemeente, maar ze is stemmiger en veel mooier ingeplant in de omgeving. De kerk in de Nieuwstraat leent zich ook gemakkelijker voor een andere (neven-)bestemming en is erg groot, zodat hij vreesde dat er op termijn geen draagvlak zal zijn om die ook volledig voor kerkelijke plechtigheden voor te behouden. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) vond dat de voorkeur van de kerkelijke verantwoordelijken moest worden gerespecteerd, en wees er ook op dat voor zeer grote plechtigheden zoals sommige begrafenissen, enkel de Onze-Lieve-Vrouwkerk groot genoeg is. Waarna Bevers erop wees dat die plechtigheden ook nu op Statie plaatsvinden, zelfs als er de mogelijkheid is om uit te wijken. Hij sloot ook niet uit dat binnen een aantal jaren kleinere kerkelijke begrafenissen zullen worden gecombineerd met een grotere “open” afscheidsplechtigheid. Bij de stemming volgden CD&V en Vooruit (op Ronald Goormachtig na) de burgemeester en de bisschop, enkel N-VA/PLE koos voor de Sint-Antoniuskerk.