
Steunreglement verenigingen blijft onduidelijk
Zowel in april als in mei stelde N-VA/PLE voor om een reglement op te stellen om de Essense verenigingen te compenseren voor de schade die ze leiden door de coronamaatregelen. Uiteindelijk besliste de raad eind juni dat het schepencollege een reglement moest uitwerken. Dat reglement bevat heel wat onduidelijkheden, maar een poging van N-VA/PLE om die eruit te halen stuitte op een onwillige raadsvoorzitter.
In juni gaf de gemeenteraad het schepencollege de opdracht om een reglement op te stellen. Via dit reglement wil de gemeente de Essense verenigingen financieel compenseren voor de schade die ze lijden door de coronamaatregelen. Bij de bespreking in de commissie vrije tijd bleek dat het reglement op verschillende plekken voor interpretatieproblemen zorgde. Zo bleek het erg onduidelijk wat verenigingen moeten doen die zelf geen subsidies krijgen, maar wel aangesloten zijn bij een liga of koepel die gesubsidieerd wordt. Ook wie beslist over de uiteindelijke verdeling van het geld bleek allesbehalve helder.
Daarom besloot N-VA/PLE om op de gemeenteraad een reeks amendementen (aanpassingen) in te dienen. Maar die werden door voorzitter Ludo Somers (CD&V) niet aan de andere raadsleden bezorgd. Meer nog, op de gemeenteraad weigerde diezelfde voorzitter om de amendementen te bespreken. Volgens hem stond het reglement enkel “ter kennisname” op de agenda, en kon de raad er niets aan veranderen. Een vreemde redenering volgens Tom Bevers (N-VA/PLE), want heel vaak worden voorstellen van de oppositie door de meerderheidspartijen andersom wél omgevormd tot “punten ter kennisname”. Twee maten en twee gewichten dus. Bovendien is en blijft de raad bevoegd.
Een procedurediscussie die wellicht niemand buiten het Heuvelplein kan boeien, ware het niet dat de Essense verenigingen niet alleen lang moesten wachten op een steunreglement, maar nu ook nog moeten werken met een erg onduidelijke tekst.