
Schoolbibliotheken zonder boetes
De Essense bibliotheek werkt zeer nauw samen met de Essense scholen, zodat boeken ook in de school kunnen worden uitgeleend. De boetes voor het te laat inleveren houden sommige kinderen tegen om daar gebruik van te maken, en daarom stelden Anne Somers (N-VA/PLE) en Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) voor om die voor kinderen af te schaffen.
Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) legde uit dat het project “Essen leest !” een groot succes is : dankzij de samenwerking met de gemeentelijke bib kunnen de scholen een aantrekkelijk aanbod van boeken voorzien. De personeelsondersteuning vanuit de bib zorgt ervoor dat alles vlot verloopt. Maar als kinderen een boek willen uitlenen en er staat nog een boete uit, dan laat het systeem dat meteen weten. Dat zorgt voor een stigmatisering, en maakt dat sommige ouders liever niet willen dat kun kind een boek uitleent, of dat sommige leerkrachten verkiezen dat de boeken in de klas en niet thuis worden gelezen. Dat kan niet de bedoeling zijn, en daarom vroeg Vandekeybus om de boetes voor kinderen gewoon af te schaffen, zoals dat ook in Antwerpen het geval is, en om bij de uitleentermijnen rekening te houden met de schoolvakanties.
Helmut Jaspers (Vooruit) bevestigde dat het project “Essen leest !” een groot succes is, en zal worden verdergezet. Het zal binnenkort worden geëvalueerd. Hij zag daarbij voor- en nadelen aan het afschaffen van de boetes, en gaf aan dat er ook nu al met de nodige soepelheid wordt gewerkt. Hij bevestigde wel dat er natuurlijk geen stigmatiserende werking van de boetes mag uitgaan, en dat het wel degelijk de bedoeling is dat de boeken mee naar huis worden genomen. Kirsten Tobback (CD&V) vulde daarbij nog aan dat het goed zou zijn als de leerkrachten zelf een overzicht zouden krijgen van de boeken die hun leerlingen hebben uitgeleend.