Personeelskost tempert financiële vooruitzichten
De toekomst van de gemeentefinanciën biedt wat minder ruimte dan het verleden. Dat komt vooral door de oplopende personeelskosten.
Financieschepen Dirk Konings (CD&V) bracht een genuanceerd verhaal. Hij bevestigde de analyse van N-VA/PLE : in het verleden bleek inderdaad dat de rekeningen altijd veel gunstiger afsloten dan het budget, al was dat volgens hem maar voor een deel structureel en dankten we die gunstige uitkomst ook aan onverwachte meevallers. Maar de rekening van 2011 zou wel eens een kantelmoment kunnen worden. Die kanteling situeerde hij vooral bij de personeelskosten : de personeelsformatie werd de voorbije jaren uitgebreid, en dat begint nu geld te kosten. Ook Tom Bevers (N-VA/PLE) waarschuwde hiervoor, nadat hij er eerder op had gewezen dat zijn fractie de nieuwe personeelsformatie niet mee had goedgekeurd : in 2012 zal de personeelskost bijna een derde hoger liggen dan in 2006, en die trend valt niet zo snel om te buigen. Dat beperkt ook de fiscale ruimte voor de komende jaren, zodat N-VA/PLE voorlopig ook voor een kleinere belastingverlaging dan in het verleden pleit. Bevers bleek net zoals Konings benieuwd naar het resultaat van de rekening voor 2011, maar vond het vreemd dat het schepencollege daar op nauwelijks twee weken voor oudjaar nog geen zicht op had. CD&V-fractievoorzitter Ludwig Caluwé herhaalde op zijn beurt de waarschuwing voor de personeelskost, voor zijn doen in opvallend scherpe bewoordingen. Open Vld, VB en Groen! maakten zich eveneens ongerust hierover.
Burgemeester Van Tichelt (CD&V) relativeerde : in verhouding tot andere gemeenten heeft Essen al bij al nog niet zoveel personeel. Maar het moment leek ook voor hem wel gekomen om even stil te staan en bij te sturen. Hij bleek daarom bereid om een amendement van N-VA/PLE te steunen om de voorziene aanwerving van een extra halftijdse medewerker voor de uitleendienst in 2012 niet door te voeren, wat door de hele raad werd gesteund.