
Paaltjes maken plaats voor fietsstraten
Na een “proefproject” dat meer dan een jaar heeft geduurd worden de paaltjes in Hemelrijk weggehaald. Zo boekt het protest van de buurt en van N-VA/PLE resultaat. In de plaats worden zowel Hemelrijk als de Handelsstraat een fietsstraat.
Schepen Brigitte Quick (CD&V) legde het voorstel aan de gemeenteraad voor om beide straten als fietsstraat in te richten; een straat dus waar auto’s de fietsers niet mogen voorbijsteken. De paaltjes hadden weliswaar voor minder verkeer gezorgd in Hemelrijk, maar de toename van verkeer in de Handelsstraat was groter dan vooraf was verwacht. Het “sluipverkeer” had zich grotendeels verplaatst. Ze gaf aan dat het project daarmee nuttige lessen had opgeleverd die zullen worden meegenomen in het mobiliteitsplan. De twee fietsstraten zijn bovendien een logische oplossing : Handelsstraat ligt in het verlengde van de fiets-o-strade, en Hemelrijk wordt zeer intensief door fietsers gebruikt.
Joris Brosens (N-VA/PLE) verwelkomde de keuze voor de fietsstraten, maar had wel veel kritiek op het gevolgde proces. Niemand weet waarom voor een proefproject met paaltjes werd gekozen en waarom het zo lang moest duren om daar conclusies uit te trekken. Ook de communicatie met de buurtbewoners verliep erg gebrekkig. Als die niet zelf hard aan de bel van het gemeentebestuur hadden getrokken zouden de paaltjes er wellicht voor altijd zijn blijven staan. Bob Konings (N-VA/PLE) wees er nog op dat Robotland zich had geëngageerd voor de aanleg van een vrijliggend fietspad tot aan de Moerkantsebaan, en vroeg of het bedrijf niet kan meebetalen aan de fietsstraten nu dat fietspad er niet komt. Maar Quick antwoordde dat fietsstraten niet heel duur zijn. Tuur Goormachtig (Vooruit) vroeg nog om in het begin zeker voldoende controle te voorzien in de nieuwe fietsstraten.
Ook Rouwmoer wordt een fietsstraat, tussen het Mariaheem en de Pater Godtslaan. Daarmee zouden de leerlingen van het College wat veiliger met de fiets op school moeten raken.