
Open ruimte en groen geen prioriteit
In een poging om het plan alsnog bij te sturen, diende de N-VA/PLE-fractie een reeks van 24 amendementen in, vooral om op die manier de prioriteiten juist te krijgen. Dat lukte niet. Zo werd bijvoorbeeld geweigerd om van het behoud van groen en open ruimte in Essen een prioriteit te maken.
In het hoofdstuk over de doelstelling “groen” werden enkel zwerfvuil en duurzame energie als prioritaire doelstellingen opgenomen. Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) legde uit waarom dat niet volstaat : alleen de prioritaire doelstellingen moeten met cijfermateriaal en metingen worden opgevolgd, en er moet ook een duidelijk budget voor worden uitgetrokken. Om het belang te onderstrepen van het behoud van het groen en de open ruimte stelde hij voor om ook daarvan een prioritaire doelstelling te maken, want met 19ha open ruimte per inwoner doet Essen het een stuk slechter dan vergelijkbare gemeenten (die gemiddeld 25ha hebben). Maar tot zijn verbazing vonden milieuschepen Jaspers (sp.a) en ruimtelijke ordeningsschepen Aerden (sp.a) dat niet nodig. Vandekeybus overtuigde de gemeenteraad wel om expliciet in het meerjarenplan in te schrijven dat Essen “Ringland” wil realiseren door een gedeelte van de verharding van de Ringweg naar Roosendaal en de grenssite weg te halen. Ook de erkenning dat het voorkomen van zwerfvuil belangrijker is dan het opruimen ervan haalde het plan, en de bomenteller wordt op zijn vraag ook verder als indicator gebruikt.
Bob Konings (N-VA/PLE) probeerde ook de promotie van duurzaam bouwen als een prioriteit in het plan om te nemen, en pleitte daarbij opnieuw voor de invoering van een huisaankooppremie. Aerden (sp.a), ook bevoegd voor woonbeleid, raakte andermaal niet verder dan de toezegging om het in de commissie te bespreken.