Zes uur gemeenteraad, verspreid over twee dagen. Zoveel tijd was er nodig om het meerjarenplan 2020-2025 nipt door de raad goedgekeurd te krijgen.
Meerjarenplan zonder ambitie
In het eerste jaar na de verkiezingen moet het nieuwe schepencollege een meerjarenplan uitwerken voor de volgende zes jaar, dat uiterlijk tegen eind december door de gemeenteraad moet worden goedgekeurd. Na een lange discussie werd het goedgekeurd door 13 van de 25 raadsleden, net genoeg om het op 1 januari te laten ingaan.
Open ruimte en groen geen prioriteit
In een poging om het plan alsnog bij te sturen, diende de N-VA/PLE-fractie een reeks van 24 amendementen in, vooral om op die manier de prioriteiten juist te krijgen. Dat lukte niet. Zo werd bijvoorbeeld geweigerd om van het behoud van groen en open ruimte in Essen een prioriteit te maken.
Polyvalente zaal voor verenigingen nog niet voor morgen
In het meerjarenplan staat de vage vermelding dat er een “Cultuurpark” moet worden gerealiseerd. Wat dat moet worden, en waar, hoe en met welke middelen, werd tijdens de bespreking niet duidelijk.
Ondersteuning verenigingen kan veel beter
Verenigingen ondersteunen, het zou een prioriteit moeten zijn voor de ganse Essense gemeenteraad, maar dat bleek niet het geval. Zelfs concrete acties zoals een betere dienstverlening zonder prijsverhogingen konden er niet af. En ook afspraken met de scholen voor samengebruik van de sportinfrastructuur en een instructiezwembad komen er niet.
Gemeentebestuur werkt aan tewerkstellingskansen voor mensen met een beperking
Essen profileert zich terecht als G-gemeente, maar het belang van tewerkstellingskansen voor wie een beperking heeft kwam in het meerjarenplan niet aan bod. Het vroeg veel overredingskracht om daar verandering in te brengen.
Verkeersveiligheid : na zes jaar opnieuw dezelfde agenda
Op het vlak van verkeersveiligheid lijkt het nieuwe meerjarenplan als twee druppels water op het vorige : Essen-Centrum anders inrichten, fietspaden langs de Huybergsebaan en de Spillebeek, trage wegen… Hopelijk worden de engagementen nu wel gerealiseerd.
Essen wil een huisartsenwachtpost
Eén van de paradepaardjes uit het meerjarenplan moet de inrichting van een “zorgcentrum” worden : een uitgebreidere versie van de bestaande polikliniek. Maar dat Essen ook recht heeft op een huisartsenwachtpost stond niet in het voorgestelde plan.
Kerk blijft in het midden
Waarheen met de Essense kerkgebouwen ? Een “kerkenbeleidsplan” moet de aanzet geven tot een denkproces hierover. Voorlopig blijft het bij erg voorzichtig nadenken.
Vuurwerkverbod met GAS-boete
Naar aanleiding van nieuwe wetgeving werden de regels voor het afsteken van vuurwerk in Essen verscherpt : er is altijd een voorafgaande toelating nodig, en er mag enkel nog geluidsarm vuurwerk gebruikt worden. Maar tijdens de oudejaarsperiode bleek al meteen dat de regels weinig uithalen…