
Nieuwe verkaveling in Heikantlaan
In de Heikantlaan komt er een nieuwe verkaveling met 26 bouwplaatsen. Het plan daarvoor lokte heel wat bedenkingen uit bij N-VA/PLE en sp.a, en raakte zeer nipt door de gemeenteraad.
Sinds 2008 werden diverse plannen uitgewerkt om in de Heikantlaan, tegenover de nieuwe Epicealaan, een nieuwe verkaveling mogelijk te maken. Besprekingen tussen de eigenaars en het schepencollege leidden herhaaldelijk tot het bijsturen van de plannen. Vorig jaar werd dan voor het eerst een plan voorgelegd aan de gemeenteraad, die zich moet uitspreken over het wegtracé. In het plan waren 29 bouwplaatsen voorzien. Onder impuls van N-VA/PLE en met steun van enkele raadsleden van sp.a en CD&V werd de beslissing toen uitgesteld. De raad vond dat eerst de Essense mobiliteitsstudie en woonbehoeftenstudie moesten worden vernieuwd. Bovendien vroegen vooral Brigitte Van Aert (CD&V) en Judith Francken (CD&V) om meer overleg met de buren. Ook bij het ontwerp voor de verkaveling zelf waren er enkele bedenkingen.
Schepen Dirk Konings (CD&V) stelde het nieuwe plan voor. Daarin zijn enkele aanpassingen gebeurd : de groenbuffer aan de straatzijde werd breder en het aantal bouwplaatsen werd tot 26 teruggebracht. Anderzijds werd het voorziene speelpleintje weggehaald. Konings kondigde ook aan dat het schepencollege zou proberen om met de eigenaar overeen te komen dat de gronden eerst aan Essenaren worden aangeboden, maar kon daarvoor geen garanties geven. Hij gaf ook mee dat er wellicht een rij huizen tegen de straatkant komt als het nieuwe plan niet wordt goedgekeurd.
Tom Bevers (N-VA/PLE) stelde dat aan de voorwaarden die vorig jaar werden gesteld niet werd voldaan : er is geen mobiliteitsstudie, er is geen woonbehoeftenstudie. Ook met de buren werd niet overlegd. Hij stelde dus dat ook het nieuwe plan niet kon worden aanvaard. Bevers gaf toe dat het dossier al erg lang aansleept, maar dat is niet de schuld van de gemeenteraad : voor de raad is dit nog maar het tweede plan, en het verschilt weinig van het vorige. Ook Arno Aerden (sp.a) verzette zich tegen het plan : aan de kritiek van een jaar voordien werd niet tegemoetgekomen. Hij gaf aan dat er al te veel gebouwd werd in Essen en dat 26 kavels te veel is voor de beschikbare oppervlakte. Thomas Dekkers (N-VA/PLE) gaf nog aan dat een gebrek aan planning en visie maakt dat er onvoldoende informatie beschikbaar is om een beslissing te nemen. Ook Brigitte Van Aert (CD&V) vond het plan nog lang niet perfect, maar samen met Jan Suykerbuyk (CD&V) vond ze dit plan beter dan een “lintbebouwing” tegen de straatkant. Daarop repliceerde Bevers dat voor de laatste optie door de eigenaar nooit een plan werd voorgelegd aan het schepencollege.
Het wegtracé, en daarmee wellicht ook de verkaveling, werd goedgekeurd met 13 stemmen vóór (CD&V, de twee sp.a-schepenen en het Belang) en 10 stemmen tegen (N-VA/PLE, Open Vld en de twee overige sp.a-raadsleden).