
Nieuw klachtenreglement moet voor verduidelijking zorgen
Wat is een vraag of een melding, en wat is een klacht ? Dat blijkt niet altijd even duidelijk, zodat de procedure voor de behandeling van “klachten” niet zo vaak in gang wordt gezet. Een nieuw reglement moet daar verandering in brengen.
Een gemeentebestuur krijgt vanzelfsprekend elke dag vragen binnen, er worden dossiers ingediend of vergunningen aangevraagd. En er wordt melding gemaakt van kleine of grote euvels, te beginnen bij de put in de weg of de straatlantaarn die niet brandt. Die worden door de bevoegde diensten afgehandeld, en pas als de Essenaar ontevreden met die afhandeling is en dat ook laat blijken is er sprake van een klacht. Die wordt dan niet meer door dezelfde dienst behandeld, om ze zo objectief mogelijk te kunnen bekijken. In de periode mei 2021 tot juni 2021 werd die procedure zes keer opgestart, waarbij dan nog één keer werd besloten dat het toch niet om een klacht ging. Hoewel het meestal natuurlijk wel goed loopt, is één klacht per twee maanden onwaarschijnlijk weinig. Daarom werd het klachtenreglement uit 2003 vernieuwd, in de hoop dat daarmee wat meer duidelijkheid ontstaat.
Burgemeester Van Tichelt (CD&V) vond dat een belangrijke stap, omdat uit klachten de nodige lessen getrokken moeten worden. Tom Bevers (N-VA/PLE) sloot zich daarbij aan, en pleitte voor een brede interpretatie van het begrip “klacht” : beter er één te veel behandelen die dan als ongegrond wordt beoordeeld dan er één over het hoofd te zien. Bob Konings (N-VA/PLE) vroeg nog om op de website een duidelijk klachtenformulier te voorzien, zodat wie echt de bedoeling heeft om een klacht over te maken dat ook kan doen. Van onze kant alvast een tip : wie zeker wil zijn dat haar of zijn klacht niet als een “melding” wordt behandeld, kan best expliciet vermelden dat het om een klacht gaat “in de zin van het klachtenreglement dat op 25 oktober 2022 door de gemeenteraad werd goedgekeurd”.