Gemeenteraad houdt de kerk in het midden
Ook het Centraal Kerkbestuur, dat de kerkfabrieken van de zes parochies overkoepelt, legde een meerjarenplan neer. Dat gaat ervan uit dat ook op lange termijn de bestemming van de zes kerkgebouwen ongewijzigd blijft.
Die aanpak zorgde voor heel wat vragen. Tom Bevers (N-VA/PLE) bracht begrip op voor de parochies, maar vond dat het schepencollege samen met hen toch wat creatiever had kunnen nadenken. Essen is toch geen eiland dat helemaal aan de discussie ontsnapt die elders wordt gevoerd ? Voor de kerkfabrieken wordt 1 miljoen EUR uitgetrokken over zes jaar, daar mag toch wel een beetje over worden nagedacht volgens Bevers. Ook Arno Aerden (sp.a) vroeg zich af of het uitgangspunt van het plan dat het aantal kerkbezoekers niet verder zal dalen wel zo realistisch is. Willy Hoppenbrouwers (Open Vld) ging nog een stap verder en pleitte er meteen voor om verschillende parochies te fusioneren.
Burgemeester Van Tichelt (CD&V) toonde zich niet helemaal ongevoelig voor de kritiek. Hij toonde zich bereid om het gesprek aan te gaan, maar wees er wel op dat de tijd nog niet rijp lijkt om echt knopen door te hakken. Daarvoor is het ook wachten op signalen van het Bisdom Antwerpen. Bovendien worden de voorziene middelen vooral besteed aan het afbetalen van leningen die de voorbije jaren voor onderhoud en renovatie werden aangegaan. Uiteindelijk kreeg het meerjarenplan van het Kerkbestuur de steun van 13 raadsleden van CD&V en sp.a. De 9 N-VA/PLE-raadsleden onthielden zich samen met Hoppenbrouwers (Open Vld), Heylen (VB) en Aerden (sp.a).