
Energie- en klimaatplan goedgekeurd
De gemeenteraad keurde unaniem een nieuw energie- en klimaatadaptatieplan goed, waarmee Essen wil bijdragen aan het beperken van de CO2-uitstoot en de nodige maatregelen wil nemen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. De discussie ging vooral over de manier waarop de adviesraden (niet) werden betrokken bij dit plan.
In 2020 engageerde de gemeente Essen zich via het zogenaamde burgemeestersconvenant om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40% te verminderen (ten opzicht van 2012). Het nieuwe plan maakt dit engagement concreter, en voorziet tegelijk maatregelen die de gevolgen van de opwarming van het klimaat moeten opvangen – zoals meer extreme weersomstandigheden. Daarbij speelt het gemeentebestuur een voorbeeld- en regierol, maar uiteraard zullen de meeste inspanningen van de Essenaren moeten komen. In januari werd het plan besproken in een raadscommissie, waarbij vanuit N-VA/PLE vooral gevraagd werd naar de betrokkenheid van de adviesraden. Daaruit bleek dat de leden van die raden op een infoavond waren uitgenodigd, maar dat die wegens te weinig belangstelling niet doorging. N-VA/PLE argumenteerde dan dat niet de individuele leden, maar de raden zelf moesten betrokken worden, en niet via een informatieavond, maar door een advies te vragen. Dat gebeurde alsnog, maar zo kregen de verschillende adviesraden wel heel weinig tijd. Enkel de Cultuuraad, de Seniorenraad en de Milieu- en Natuurraad reageerden.
In de gemeenteraad verdedigde milieuschepen Helmut Jaspers (Vooruit) het plan : er was intern binnen het gemeentebestuur hard aan gewerkt, en er werd op verschillende manieren geprobeerd om input van buiten het bestuur te krijgen. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) vulde nog aan dat de adviesraden altijd spontaan een advies mogen uitbrengen. Tom Bevers (N-VA/PLE) bleef bij de kritiek op het inspraakproces en noemde het symptomatisch voor de manier waarop het gemeentebestuur met adviesraden omgaat. Door hen zelden om advies te vragen wordt hen alle zuurstof ontnomen. Hij vond ook de band tussen het plan en andere beleidsplannen die in opmaak zijn, zoals het mobiliteitsplan, onvoldoende duidelijk en gaf ook aan dat op heel wat domeinen concrete doelstellingen ontbreken. Toch leek het ook voor Bevers een voldoende sterk uitgangspunt voor het energie- en klimaatbeleid van het gemeentebestuur, zodat uiteindelijk de hele gemeenteraad het plan goedkeurde.