
Raad blijft buitenspel in personeelsbeleid
Een nieuw organogram, met bijkomend personeel en een kostenplaatje van 200.000 EUR moest op een drafje door de raad worden gejaagd. Een voorstel van N-VA/PLE om buiten de raad, in een werkgroep, over de werking van het gemeentebestuur na te denken, haalde het dan weer niet.
Een nieuw organogram met een aantal nieuwe functies, en een samenvoeging van de afdelingen Welzijn en Vrije Tijd kost op jaarbasis meer dan 200.000 EUR. De samenvoeging doet weliswaar één functie verdwijnen, maar er komen twee nieuwe diensthoofden voor in de plaats, waardoor het gemeentebestuur nog meer leidinggevenden krijgt. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) lichtte de aanpassing toe en gaf aan dat die uitgebreid werd besproken in het syndicaal overleg. Tom Bevers (N-VA/PLE) vroeg dan om een even uitgebreide bespreking in een gemeenteraadscommissie, maar dat werd door CD&V en Vooruit geweigerd. Bevers vroeg dan maar hoe het komt dat de synergie tussen twee afdelingen die aan de basis ligt van het nieuwe organogram binnen die afdeling tot 3,5 nieuwe functies leidt in plaats van tot een besparing, maar kreeg daarop geen antwoord. En de financiële onderbouwing van de 200.000 EUR extra bleef ook in dit dossier uit : de raad moest het stellen met de geruststelling van de burgemeester dat er hiervoor geld genoeg zou zijn. Op die basis stemde N-VA/PLE tegen het nieuwe organogram, maar CD&V en Vooruit drukten het door.
Annemie Baeyaert (N-VA/PLE) lichtte vervolgens een voorstel toe dat ze samen met Robin Jacobs (N-VA/PLE) indiende om een werkgroep op te richten om buiten de gemeenteraad over personeel en organisatie te spreken. Baeyaert legde uit dat N-VA/PLE regelmatig wordt aangesproken door personeelsleden die zich niet kunnen vinden in de huidige werking van het bestuur. Ze gaf ook aan dat nogal wat personeelsleden recent de organisatie verlaten hebben en dat het niet altijd eenvoudig blijkt om de vacatures in te vullen. Ze stelde daarom voor om de problematiek in een werkgroep met de algemeen directeur, enkele raadsleden, enkele leden van het college en enkele externe deskundigen te bespreken. Van Tichelt zag geen brood in dit voorstel : het personeelsverloop is niet abnormaal hoog en voor veel openstaande functies zijn er net heel veel gegadigden. Dat niet iedereen altijd tevreden is kan niet worden ontkend, maar daarvoor zijn er voldoende aanspreekpunten binnen het gemeentebestuur. Volgens de burgemeester werkt het gemeentebestuur in het algemeen prima, is er een goede sfeer en zijn er geen noemenswaardige problemen. Een werkgroep heeft dan ook geen zin, vond hij, al kondigde hij wel aan dat de resultaten van de recente welzijnsbevraging bij het personeel, en het daaruit voortvloeiende actieplan, zouden worden besproken in een commissie. En zo eindigde een nieuwe poging van N-VA/PLE om de raad meer greep te doen krijgen op de organisatie en het personeelsbeleid van de gemeente. Al maakte Baeyaert nog tijdens dezelfde zitting duidelijk dat ze vragen zal blijven stellen…