Schone kleren
Essen heeft een sterke traditie van eerlijke handel; in dat kader behaalden we ook het “fair trade”-label. Bovendien hebben we de voorbije jaren via onze acties in het kader van 11.11.11 ook de aandacht gevestigd op de daarmee samenhangende problematiek van de arbeidsomstandigheden in het zuiden, bijvoorbeeld door steun te verlenen aan “Sikhula Sonke” dat in Zuid-Afrika werkt aan de arbeidsrechten van plattelandsvrouwen.
Heel wat Vlaamse gemeenten besloten om op dat vlak een stap verder te gaan. In het kader van de “Schone Kleren”-campagne (www.schonekleren.be) besloten 94 gemeenten alleen nog werkkleding aan te kopen die geproduceerd wordt in sociaal verantwoorde omstandigheden. Het memorandum dat het ACW vorige maand aan de gemeenteraad overhandigde dringt erop aan dat Essen zich bij deze lijst van gemeenten zou aansluiten. Er is geen enkele reden om dat niet onmiddellijk te doen.
Concreet gaat het daarbij om het respecteren van een aantal belangrijke conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Het gaat om minimumnormen, niet om onredelijk hoge eisen. Het is immers niet de bedoeling om met een protectionistische houding bedrijven uit het zuiden van onze markt af te houden, wel om “waardig werk” aan te moedigen.
De wetgeving op de overheidsopdrachten laat toe om met dergelijke criteria rekening te houden. We kunnen daarom opleggen dat de bedrijven die aan onze gemeente werkkleding leveren ze respecteren, en deze bij hun eventuele onderaannemers ook zullen afdwingen. Omdat de verschillende nationale en internationale controlemechanismen nog in ontwikkeling zijn, werken de meeste gemeenten met een verklaring op eer, waarbij de bedrijven verklaren dat de volgende IAO-conventies zullen worden gerespecteerd :
– de vrijheid van vereniging (IAO conventie 87)
– het recht op collectieve onderhandelingen (IAO conventie 98),
– het verbod op dwangarbeid (IAO conventie 29 en 105)
– het verbod op discriminatie (IAO conventies 100 en 111),
– de geleidelijke uitbanning van kinderarbeid (IAO conventie 138),
– het verbod op de ergste vormen van kinderarbeid (IAO conventie 182)
– het betalen van leefbare lonen (IAO conventies 26 en 131 )
– het verbod op buitensporige werkuren (IAO conventie 1)
– het bevorderen van behoorlijke arbeidsomstandigheden (IAO conventie 155)
De gemeenteraad van Essen :
1. Beslist principieel dat bij de aankoop van werkkleding voor het gemeentepersoneel voorwaarden zullen worden opgelegd m.b.t. de arbeidsomstandigheden bij de productie van de kleding, op basis van de conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie en gebruik makend van de expertise van de “Schone Kleren”-campagne.
2. Geeft opdracht aan het college om dit verder uit te werken en concreet toe te passen bij het opmaken van bestekken voor de aankoop van werkkleding.
Ingediend door