Ruimte voor een lokaal voor KLJ Hoek
Het bestuursakkoord en het Algemeen Beleidsplan zetten sterk in op de toekomst van de wijk Hoek. Voor die vraag bestaat ongetwijfeld een breed draagvlak, niet enkel binnen de gemeenteraad maar ook in de Essense samenleving in het algemeen. De verhoogde aandacht, die vorm kreeg in innovaties zoals de specifieke gemeenteraadscommissie Hoekomst en het project “Dorp InZicht”, wekte echter ook hoge verwachtingen. Wanneer concrete realisaties uitblijven, dreigt ontmoediging waarmee het hele opzet wordt ondergraven. Vele van de door de inwoners van Hoek gewenste realisaties betreffen echter aangelegenheden waar onvermijdelijk enkel op (middel)lange termijn resultaten kunnen worden verwacht, zoals het fietspad langs de Moerkantsebaan, het voorzien van recreatiegronden of de bouw van nieuwe woningen. Daarom is het des te meer van belang dat de pijnpunten waar wel een oplossing op kortere termijn mogelijk is zo daadkrachtig mogelijk worden aangepakt.
Eén van deze zaken betreft de noodzaak van een uitbreiding van de beschikbare ruimte voor KLJ Hoek. Deze jeugdbeweging kende de voorbije jaren een behoorlijke groei, wat een erg positieve bijdrage aan het sociaal kapitaal van de wijk Hoek inhoudt. Maar de lokalen waarover KLJ beschikt in het “Jongensschooltje” volstaan daardoor niet langer voor hun activiteiten. Het beheer van deze lokalen, die eigendom zijn van het gemeentebestuur, werd uitbesteed aan de parochie Sint-Pieter. Dit was een eenvoudige oplossing voor het gemeentebestuur, maar deze beheerders blijken nu onvoldoende aandacht te hebben voor de groei van KLJ. Daarom moet het gemeentebestuur tussenkomen en nieuwe afspraken met hen maken. Of indien dit onmogelijk blijkt, het beheer in eigen handen nemen.
Op langere termijn moet KLJ de kans krijgen om over een eigen lokaal te beschikken. Uit de voorgaande besprekingen is gebleken dat het terrein van de kerkfabriek, gelegen in de achtergrond van de Spillebeekweg, Moerkantsebaan en Den Berg, hiervoor het meest geschikt is. Hoewel de kerkfabriek autonoom is, kan deze niet werken zonder de financiering van het gemeentebestuur, zoals bijvoorbeeld voor de restauratie van het kerkgebouw. Omwille daarvan, en ook vanuit haar historische rol en haar positie als publieke rechtspersoon, heeft de kerkfabriek onmiskenbaar een grote verantwoordelijkheid voor het algemeen belang. Net omwille van die rol heeft het gemeentebestuur ook een toezichtsbevoegdheid t.a.v. de kerkfabrieken. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de kerkfabriek bereid moet worden gevonden om op een positieve manier mee te werken aan de toekomst van Hoek in het algemeen, en aan de huisvesting van KLJ in het bijzonder. Vandaar dat dit voorstel aan het college opdraagt om een gesprek aan te gaan met de kerkfabriek om zo te zoeken naar de modaliteiten voor de terbeschikkingstelling van de grond (verkoop, erfpacht, recht van opstal, onteigening…) aan KLJ of aan het gemeentebestuur.
De gemeenteraad van Essen :
1. Erkent de noodzaak om op korte termijn bijkomende ruimte te voorzien voor de werking van KLJ Hoek en om op middellange termijn de bouw van een eigen lokaal door KLJ mogelijk te maken, en engageert het gemeentebestuur om hieraan mee te werken.
2. Geeft opdracht aan het schepencollege om voor 1 januari 2009 het gebruik van de gemeentelijke infrastructuur in het “Jongensschooltje” te herzien om ervoor te zorgen dat KLJ over meer ruimte kan beschikken.
3. Geeft opdracht aan het schepencollege om in overleg te treden met de kerkfabriek en zich er met behulp van alle ter beschikking staande middelen voor in te spannen dat het gemeentebestuur of KLJ zo snel mogelijk over een zakelijk recht kunnen beschikken op de terreinen van de kerkfabriek, gelegen in de achtergrond van de Spillebeekweg, Moerkantsebaan en Den Berg, om de realisatie van een lokaal voor KLJ mogelijk te maken.
Ingediend door
Willy Heymans (Open Vld)