Ondersteuning zwemlessen
Na de sluiting van zwembad De Vennen werd besloten om een subsidie in te voeren voor Essenaren die in één van de omliggende gemeenten gaan zwemmen. De subsidie werd, vooral om praktische redenen, beperkt tot meerbeurtenkaarten en abonnementen (en het afhuren van het gehele of gedeeltelijke bad).
Van bij het begin was er enige discussie over het al dan niet subsidiëren van zwemlessen. Deze worden expliciet uitgesloten in het reglement, vanuit de redenering dat zwemlessen in De Vennen ook niet gratis waren. Die redenering gaat voorbij aan het feit dat deze wel impliciet door de gemeente werden gesubsidieerd, en dat ze bovendien (uiteraard) met een lagere verplaatsingskost gepaard gingen. Daarnaast is het duidelijk dat wie niet kan zwemmen sowieso weinig baat heeft bij de algemene zwemsubsidie. Het argument dat men in de school leert zwemmen gaat maar gedeeltelijk op : de eindtermen leggen de lat voor zwemmen niet erg hoog, en veel kinderen leren al zwemmen voor ze naar school gaan. Daar zijn ook goede veiligheidsredenen voor : kinderen worden aangetrokken tot water, en kunnen zwemmen is een noodzaak om zich veilig in een zwembad, de zee… te begeven. En ook voor volwassenen die op school niet hebben leren zwemmen geldt het argument van het schoolzwemmen uiteraard niet.
De subsidie uitbreiden naar zwemlessen zou aan deze euvels verhelpen. Het maakt zwemlessen bovendien ook toegankelijker voor mensen met een lager inkomen, zonder dat ze hiervoor eerst bij het OCMW moeten aankloppen. Omwille van de coherentie wordt ook de bestaande uitsluiting van diplomazwemmen best uit het reglement gehaald : het zou vreemd zijn de lessen te subsidiëren, maar het behalen van het diploma niet.
De wijzigingen aan het geldende reglement kunnen beperkt blijven :
Artikel 2: Er wordt een tussenkomst van 20% op de betaalde kostprijs voorzien voor
- meerbeurtenkaarten van minstens 10 zwembeurten voor kinderen, volwassenen of senioren;
- halfjaar- en jaarabonnementen voor kinderen, volwassenen, senioren of gezinnen;
- afhuren zwembad door Essense verenigingen (volledig of per baan)
- zwemlessen
Artikel 3: Eenmalige zwembeurten, zwemlessen, diplomazwemmen, lidgeld zwemverenigingen, combinatieabonnementen (met bv. aquafitness, sauna, zwemlessen,…), cursussen (turbocursus, trimgym, aquagym, doelgroepactiviteiten, e.d.) komen niet in aanmerking voor een tussenkomst.
Bovendien lijkt het aangewezen om de subsidie met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 in te voeren, om zo de ook financieel moeilijke coronamaanden te compenseren.
De gemeenteraad van Essen besluit art. 2 en art. 3 van het reglement “tussenkomst buitengemeentelijk zwembadgebruik voor inwoners en erkende verenigingen van Essen” zoals goedgekeurd op de raad van 29 september 2016 met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 als volgt te wijzigen :
Artikel 2: Er wordt een tussenkomst van 20% op de betaalde kostprijs voorzien voor
- meerbeurtenkaarten van minstens 10 zwembeurten voor kinderen, volwassenen of senioren;
- halfjaar- en jaarabonnementen voor kinderen, volwassenen, senioren of gezinnen;
- afhuren zwembad door Essense verenigingen (volledig of per baan)
- zwemlessen
Artikel 3: Eenmalige zwembeurten, lidgeld zwemverenigingen, combinatieabonnementen (met bv. aquafitness, sauna, …), cursussen (turbocursus, trimgym, aquagym, doelgroepactiviteiten, e.d.) komen niet in aanmerking voor een tussenkomst.
Artikel 5: Aanvragen tot tussenkomst kunnen ingediend worden tot 1 jaar na aankoopdatum. Aanvragen met betrekking tot zwemlessen en diplomazwemmen die het jaar 2020 betreffen kunnen worden ingediend tot 30 juni 2021.
Ingediend door