Ondersteuning buurtinformatienetwerken
Ook in onze gemeente groeit de interesse voor buurtinformatienetwerken (BIN) : verenigingen die de veiligheid proberen te verhogen, door met de professionele ondersteuning van de politiediensten te zorgen voor een snelle en efficiënte informatiedoorstroming over misdrijven, verdachte gedragingen… Daarnaast laat een BIN toe om samen te werken worden rond preventiemaatregelen.
Nadat eerst de zelfstandigen en winkeliers in onze gemeente zich op deze manier organiseerden, gaat binnen enkele dagen ook het eerste wijk-BIN van start. Een goede zaak, want op die manier wordt er niet alleen aan veiligheid gewerkt, er wordt zo ook bijgedragen tot de sociale samenhang in de wijk.
Voor de bedrijfsgebonden BINs werd een forfaitaire eenmalige gemeentelijke steun van 600 EUR voorzien. Deze manier van steunverlening blijkt echter minder geschikt voor de wijkgebonden BINs : afhankelijk van de grootte en de opbouw van de wijk moeten er immers meer of minder borden worden geplaatst. De kost daarvan kan behoorlijk oplopen, en het is ook minder evident om van een belangrijke eigen financiering door de leden uit te gaan. Het is daarom aangewezen om de ondersteuning op een andere manier te organiseren, waarbij de opstartkosten (en het eventuele onderhoud en de vervanging van de borden) volledig door het gemeentebestuur worden gedekt. De normale werking kan vervolgens worden meegenomen in het nieuwe reglement voor de socio-culturele verenigingen, waarin best uitdrukkelijk wordt vastgelegd dat BINs hiervoor in aanmerking komen.
Op die manier zouden we ook aansluiting vinden bij de praktijk in andere gemeenten, ondermeer in onze eigen politiezone. Het zou immers duidelijk een verkeerd signaal zijn naar onze inwoners die zich zelf mee voor de veiligheid willen inzetten, om hiervoor minder ondersteuning te voorzien dan elders gebruikelijk is.
De gemeenteraad van Essen :
1. Beslist dat bij de opstart van een BIN de opstartkosten door het gemeentebestuur zullen worden gedragen, met inbegrip van de aankoop van de nodige borden die het bestaan van een BIN signaleren.
2. Beslist dat de (her)plaatsing en het onderhoud van de BIN-borden door het gemeentebestuur ten laste zullen worden genomen.
3. Geeft opdracht aan het schepencollege om hiervoor de nodige middelen in het ontwerpbudget in te schrijven.
4. Beslist dat BINs in aanmerking zullen komen voor de subsidie voor socio-culturele verenigingen.
5. Geeft opdracht aan het schepencollege om in het voor te leggen ontwerpreglement voor deze subsidie BIN-werkingen uitdrukkelijk als subsidieerbaar in te schrijven.
Ingediend door