Gereedschappenbib
Tijdens de Coronalockdowns (her)ontdekten velen hun klustalent om zich te wijden aan kleine of grote renovaties in huis of tuin, het maken of herstellen van eigen meubelen, mondmaskers of andere kleding maken of herstellen… Dat is onder meer goed voor de kwaliteit van het woonpatrimonium in onze gemeente. Het draagt ook bij aan een meer circulaire economie, waar materialen worden hergebruikt, nog bruikbare zaken worden hersteld… Maar voor dergelijke klussen zijn meestal specifieke gereedschappen nodig. Die zijn vaak duur, en om er veilig mee te werken moeten ze bovendien goed onderhouden worden. Wie ze eenmalig nodig heeft, gaat ze niet altijd aankopen, en wie ze nergens kan uitlenen moet er dan noodgedwongen voor kiezen om een minder efficiënt of minder veilig alternatief te kiezen.
Om dat te voorkomen, bestaat de “instrumentheek” of “gereedschappenbib” : een uitleendienst waar tegen een kleine vergoeding professioneel materiaal kan worden uitgeleend. Van een naaimachine tot een boormachine, van slijpmachine tot cirkelzaag, van verfbrander tot soldeerbout. Naast de uitleendienst kan eventueel ook een ruimte worden voorzien waar mensen samen kunnen werken, en waar dan ook niet verplaatsbaar materiaal kan worden opgesteld (een werkbank, bijvoorbeeld). Daarmee kunnen ook mensen worden bijeengebracht, in een soortgelijke filosofie als het samentuinproject.
Een dergelijke gereedschappenbib zou bovendien uiteraard goed aansluiten bij de werking van het Repaircafé, en passen in een beleid waar ook de steun aan ’t Schakeltje en (hopelijk) het aantrekken van de Kringloopwinkel in onze gemeente in passen. Door de materialen enkel ter beschikking te stellen aan wie verklaart vrijwillig de “klus te klaren”, en de sociale controle die de bib onvermijdelijk meebrengt, wordt bovendien vermeden dat er concurrentie met professionelen of zwartwerk ontstaat.
Het is duidelijk dat een gereedschappenbib niet haalbaar is zonder steun van het gemeentebestuur, bijvoorbeeld voor de initiële aankoop van het materiaal en het mee zoeken naar of terbeschikkingstellen van de ruimte. Anderzijds kan het niet de bedoeling zijn om de werking met gemeentepersoneel te runnen, dus wordt er best op zoek gegaan naar vrijwilligers die hieraan willen meewerken. Dat kan bijvoorbeeld via een oproep in het gemeentelijk informatieblad en in de sociale media, maar uiteraard kunnen eerst ook de medewerkers aan het Repaircafé worden aangesproken.
Voorbeelden van elders : www.instrumentheek.be en www.maakbar.org
De gemeenteraad van Essen spreekt zich principieel uit voor de oprichting van een gereedschappenbib in Essen, met gemeentelijke ondersteuning, en geeft opdracht aan het College van Burgemeester en Schepenen om de praktische uitwerking verder te bekijken en de nodige contacten te leggen, om hierover vervolgens op een raadscommissie in het najaar van 2021 te rapporteren.
Ingediend door