Geïntegreerd waterplan
De verdroging in Vlaanderen en ook bij ons in Essen valt niet langer te ontkennen. Ook bij het begin van deze zomer 2020 staat het grondwaterpeil lager dan ooit en de droogte neemt jaar na jaar toe.
Hoewel het een probleem in heel Vlaanderen (en daarbuiten) is, mag ook een gemeente zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid terzake niet ontlopen. Zo worden vergunningen voor grondwaterboringen ook door de gemeente afgeleverd en is ze mee verantwoordelijk voor het openhouden van sloten. Via het bouwbeleid kan ze de betonnering van gronden, wat de insijpeling van regenwater in de bodem beperkt, voorkomen.
Het is daarom noodzakelijk dat de gemeente een plan uitwerkt om ook hier in Essen zoveel mogelijk regenwater op te houden en te laten doorsijpelen naar de ondergrond. Dit beleid moet inhouden dat strenger wordt toegezien op het verlenen van vergunningen voor grondwaterboringen in het woon- en landbouwgebied, en eveneens op het controleren van de vergunningscriteria. Vergunningen worden nu haast automatisch toegekend. Soms wordt er geboord nog voor de periode, dat de omwonenden bezwaar kunnen indienen, is verlopen. Er moet bovendien op toegezien worden dat er geen misbruik wordt gemaakt van de uitzonderingen voor boorputten waar geen vergunning voor nodig is, zoals een grondwaterwinning van minder dan 500 kubieke meter per jaar.
Een geïntegreerd waterbeleid vergt ook het vergroten van de retentiecapaciteit en daarmee samenhangend een beter onderhoud van sloten en eventueel het aanleggen van zogenaamde wadi’s of overstortvijvers. Dat laatste is nu na de ontdubbeling van de riolen In afval- en regenwater veel eenvoudiger dan vroeger. Het beleid houdt ook in dat een regeling wordt uitgewerkt om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk bemalingswater dat bij bouwwerken wordt opgepompt en dat dat normaal naar riolen wordt afgevoerd terug in de grond wordt geïnfiltreerd om de grondwaterspiegel op peil te houden. Hoewel dergelijk bemalingswater tot max. 10 m³/u naar de riolering mag worden afgevoerd is dit immers niet de aangewezen aanpak.
De verdroging is een sluipend probleem met elk jaar grotere nadelige gevolgen voor mens, dier en planten, waarvoor we als gemeentebestuur onze verantwoordelijkheid moeten opnemen.
De gemeenteraad van Essen geeft opdracht aan het schepencollege om, in overleg met de Vlaamse overheid en met de Essense milieuraad, tegen 1 juli 2021 een geïntegreerd waterplan op te stellen.
Ingediend door