Een officieel dorpslied voor Essen
Bij een feest hoort muziek, en dat geldt dus ook voor “850 jaar Essen”. Ook bij een eigen identiteit hoort muziek : daarom beschikken de Europese Unie, staten, regio’s, provincies en ook gemeenten over een eigen officieel lied (vaak de “nationale hymne” of het “volkslied” genoemd). Een dergelijk lied laat toe zowel het officiële karakter van plechtigheden of bijeenkomsten te onderlijnen als om bij minder formele gelegenheden (sportwedstrijden…) de verbondenheid uit te drukken – en om de cohesie binnen de lokale gemeenschap ook te versterken. Een lied is ook een geschikte ambassadeur, een muzikale uitgestoken hand naar de buitenwereld, een kleine melodische bijdrage aan het wereldwijde concert van mensen, volkeren en talen.
Vanuit deze vaststellingen stellen wij daarom voor om ter gelegenheid van “850 jaar Essen” een wedstrijd uit te schrijven om Essen een officieel lied te geven. We gebruiken hiervoor niet de term “volkslied” : dat wordt het lied pas als het zich door de bevolking wordt toegeëigend – maar dat is natuurlijk wel het streefdoel.
We stellen voor om een wedstrijd uit te schrijven om zo tot een nieuw lied te komen, waarbij we meteen enkele criteria vastleggen. We streven naar een “eigentijds en tijdloos” lied : geen oubollige hymne, maar ook geen wijsje dat binnen een jaar alweer gedateerd is. Het lijkt ons ook verstandig daarom geen expliciete verwijzing naar het 850-jarig bestaan te voorzien (al kan dat natuurlijk wel). Bovendien moet het officiële lied zeer breed bruikbaar zijn : het moet zowel bij officiële plechtigheden (gaande van een viering tot een uitvaart) kunnen worden gespeeld, maar ook een variante die in het repertoire van Dofkapel, Tentation, Harmonie Concordia, de Essener Musikanten, Los Amigos Despejados of Hoger Streven (…) past moet mogelijk zijn. En de melodie moet ook bijvoorbeeld als wachtmuziek voor het antwoordapparaat van het gemeentebestuur of als ringtone voor de gsm van de burgemeester kunnen worden gebruikt.
Ons voorstel behelst een wedstrijd, waarbij door een jury twee liederen worden gekozen. De jury bestaat volgens ons best uit mensen van verschillende leeftijden en achtergronden, enkele muziekkenners (ondermeer uit Muzarto), enkele mensen uit de Cultuurraad, eventueel een specialist in het Essense dialect… Als voorzitter zou bijvoorbeeld OCMW-voorzitter Jos Van Loon kunnen worden gevraagd, die als actief muzikant de band kan leggen tussen het politieke niveau en de muzikale kant van de opdracht.
Deze jury zou uit de verschillende inzendingen twee of meer liederen kiezen, en eventueel met de makers ervan overleggen over aanpassingen aan de tekst en/of de muziek. Vervolgens zouden beide voorstellen op één of andere manier aan de bevolking worden voorgelegd (bijvoorbeeld online via de gemeentelijke website). Waarna het uiteraard aan de gemeenteraad toekomt om het gekozen lied uiteindelijk de status van “Officieel dorpslied van de gemeente Essen” toe te kennen.
De gemeenteraad van Essen :
1. Beslist dat de gemeente ter gelegenheid van “850 jaar Essen” een officieel lied zal krijgen.
2. Beslist dat dit lied minstens aan de volgende criteria moet voldoen :
– de tekst en de muziek moeten volledig nieuw en origineel zijn
– de tekst moet gesteld zijn in het Nederlands of in het Essense dialect, duidelijk naar Essen, zijn bevolking en wijken verwijzen, tegelijk tijdloos en eigentijds zijn
– het lied (muziek + tekst) en ook de muziek afzonderlijk moeten bij verschillende gelegenheden, op verschillende manieren en in verschillende muziekstijlen bruikbaar zijn
Het college en de samen te stellen jury kunnen hieraan nog criteria toevoegen.
3. Geeft opdracht aan het college om hiervoor een wedstrijd uit te schrijven, een jury samen te stellen die twee of meer voorstellen selecteert en er eventueel wijzigingen aan voorstelt, deze aan de bevolking voor te leggen en vervolgens het uiteindelijke voorstel voor de formele goedkeuring opnieuw bij de gemeenteraad in te dienen.
Ingediend door
Philip Peeters (Groen!)