PLE-bemerkingen bij de begroting 2001
BELASTINGEN
Reeds tijdens de vorige begrotingbespreking (begroting 2001) stelde de PLE-fractie dat de verhoging van de diverse belastingen voorbarig om niet te zeggen onnodig waren. De CD&V/VLD meerderheid verrechtvaardigde de belastingsverhogingen door te verwijzen naar beslissingen van de federale en Vlaamse regering, beslissingen die de gemeenten in de toekomst veel geld zouden kosten en minder geld in het laatje zouden brengen. Meermaals werd de politiehervorming als grote boosdoener gebrandmerkt.
PLE heeft deze stelling steeds verworpen. De verhogingen waren volgens ons voorbarig en lieten de Essenaren nu al betalen voor kosten die er misschien later eventueel zouden kunnen komen. We vroegen daarom enkel maanden geleden om een objectief onderzoek in te stellen naar de gevolgen van federale en Vlaamse beslissingen op de gemeentekas. Dit voorstel werd zowel door CD&V als VLD hooghartig verworpen.
PLE is trouwens niet de enige met deze stelling. Zo lezen we enkel dagen geleden in een persmededeling van Patrick Dewael (VLD) dat – en we citeren – “de politiehervorming budgettair neutraal is voor steden en gemeenten, die er in hun plannen voor de periode 2003 tot 2005 geen extra geld moeten voor voorzien”, einde citaat. Iets verder merkt Patrick Dewael nog op dat tijdens deze legislatuur de dotatie aan het Gemeentefonds al met 5,5 miljard Bef werd verhoogd.
We willen hierbij nog opmerken dat de post Justitie en Politie met 2,71% daalt ten opzicht van de begroting 2001.
De PLE-fractie vraagt dan ook om
1. De opcentiemen op de onroerende voorheffing (belasting op het kadastraal inkomen) te verlagen tot het niveau van het begrotingsjaar 2000.
2. De belasting op het ophalen van huisvuil (vast bedrag van 1.300 Bef per gezin) af te schaffen. We vinden het ook onaanvaardbaar dat er nog altijd geen werk is gemaakt van het beloofde Diftarsysteem.
UITGAVEN
De begroting 2002 kan moeilijk worden omschreven als “evenwichtig” (zie achteraan deze tekst) Dus is de enige oplossing om regelmatig de belastingtarieven te verhogen. In de begroting 2002 worden als het ware de volgende belastingverhogingen reeds aangekondigd.
De begroting 2002 is zeker ook geen zuinige begroting. Deze vaststelling is vooral ergerlijk omdat men langs de andere kant de belastingsdruk het voorbije jaar fors verhoogd heeft en daarvan de schuld bij de federale en Vlaamse overheid legt. Waarvoor die extra inkomsten moesten dienen is nu duidelijk: om de VLD de kans te geven allerhande beloften waar te maken, maar dan zonder de regie te (kunnen) verkopen.
Patrimonium
Het patrimoniumbeleid – of eigenlijk het ontbreken ervan – kost de belastingbetaler elk jaar handenvol geld. Het bosmuseum op Wildert werd gerestaureerd zonder te weten wat men met dit gebouw in de toekomst wil aanvangen.
Zo blijft deze meerderheid ook geld steken in het Paviljoen. Een project dat weinig tot geen belang heeft voor de Essense inwoners. Enkele maanden terug werd ons een kosten-batenanalyse beloofd, maar daar is nog altijd niets van in huis gekomen. Ondertussen stellen we gelukkig vast dat ook VLDers (in de vzw Jeugdwerking) en CD&Vers (in de Commissie Jeugd) hierover vragen beginnen te stellen.
De idee van een “goedkope” nieuwe sporthal (in samenwerking met de lagere school op Heikant) werd begraven en vervangen door een “dure” nieuwe sporthal op de terreinen achter het Station. Kostprijs 1,6 miljoen Euro., exclusief grondverwerving. Uit een objectieve nota – gericht aan het schepencollege – blijkt trouwens dat de door ons voorgesteld oplossing niet allen goedkoper, maar ook sneller realiseerbaar is. Aan het opstarten van het project met de Sint-Jozefschool ging destijds een grondige bevraging van de sportverenigingen vooraf. Deze maal is dat niet gebeurd, zodat het hier duidelijk om een prestigeproject gaat, om gedane beloften waar te maken.
En het gaat verder: zo pleit men in CD&V-publicaties ervoor om de gebouwen aan het Kerkeneind uit te breiden om extra ruimte te scheppen voor het OCMW en voor sociale organisaties. Het schepencollege lijkt eerder te opteren voor huur/aankoop van delen van het stationsgebouw. Het is dan ook niet denkbeeldig – wetende dat deze meerderheid moeilijk kan kiezen – dat beide ideeën worden uitgevoerd. Omdat er zolang is nagedacht moet er volgend jaar alvast een dure container gehuurd worden. Aan de OCMW-raad is ondertussen nog nooit om een mening gevraagd. En de belastingbetaler betaalt.
Het onderhoud van de Oude Pastorij wordt een heel stuk duurder, zowel qua personeelskost als qua onderhoud door derden.
De PLE-fractie vraagt dan ook om
1. De subsidies aan de vzw Jeugdwerking te verminderen met 12.394 Euro, om zo het Paviljoen te dwingen zelfbedruipend te worden.
2. Het plan om een nieuwe sporthal te bouwen in samenwerking met de lagere school op Heikant uit te voeren en de megalomane plannen met de Spoorweghal stop te zetten.
3. De Oude Pastorij in concessie te geven.
4. Eens duidelijk en samen met het OCMW te bepalen wat de behoeften zijn van het nieuwe sociaal huis en voor welke instellingen het gemeentebestuur de huisvesting op zich neemt en voor welke niet.
OPENBARE WERKEN
De doortochten in het Centrum (Stations- en Nieuwstraat) moet dringend worden aangepakt, niemand die dat in twijfel trekt, en zeker wij niet. Maar omdat men de Vlaamse overheid (nog) niet achter deze plannen kan krijgen besluit men maar om deze, en andere, gewestwegen over te nemen. Het kostenplaatje op korte termijn is zeer hoog ( 1,5 miljoen euro voor de heraanleg van de Stationsstraat én het mislopen van 0,5 miljoen euro subsidies voor de aanleg van een fietspad langsheen de Moerkantse Baan). De extra kosten op lange termijn (onderhoud) zijn ‘onberekenbaar’. Wij zijn voor heraanleg van deze doorgangswegen maar niet “koste wat het kost” (letterlijk). Een degelijk afwegen van de kosten versus baten op langere termijn van dit idee is meer dan noodzakelijk.
Raadslid Van Tichelt (CD&V) heeft uitgezocht dat de doortochten in Kalmthout wél mee door het Vlaamse Gewest is betaald. Men zal waarschijnlijk zeggen dat het de schuld is van Steve Stevaert dat Essen niets krijgt. Wij geloven niet dat Stevaert iets tegen Essen zou hebben en dus moet een nieuw gesprek hierover mogelijk zijn. Wellicht kunnen we met een beetje geduld ettelijke miljoenen uitsparen (voor een goed begrip : miljoenen euro !).
Vanuit CD&V hoek wordt er al lang – en terecht – gepleit om geld te voorzien voor de ondertunneling van het viaduct te Wildert voor fietsers. Van dit relatief goedkope en dus wel degelijk onmiddellijk haalbare project is in deze begroting echter niets concreet terug te vinden.
Tijdens de bespreking van de begroting in de commissie Openbare Werken werd artikel 42101/733-60 omschreven als “Studiekosten aanleg fietspaden”. Er werd duidelijk gesteld dat voor de ondertunneling van het viaduct te Wildert geen budget was voorzien. En wat merken we nu in de begroting: de omschrijving van artikel 42101/733-60 werd uitgebreid (“Studiekosten aanleg fietspaden (inclusief Viaduct Wildert”), maar het bedrag (2 miljoen Bef of 49.579 Euro) bleef gelijk.
De PLE-fractie vraagt dan ook om
1. De overname van de betreffende gewestwegen eerst te bespreken in een commissie Openbare Werken om de kosten/baten op korte en langere termijn te bestuderen.
Onderhandelingen op te starten met de Vlaamse Overheid om Stationsstraat, Nieuwstraat en Heuvelplein heraan te leggen.
2. Een concreet bedrag van 123.946 Euro te voorzien in de begroting voor de ondertunneling van het viaduct te Wildert.
Op het vlak van inspraak zit er in deze begroting geen enkel nieuw initiatief. Op zich is dat niet zo erg, want inspraak hoeft niet zoveel geld te kosten. Maar stilaan beginnen we toch te denken dat het CD&V/VLD-gemeentebestuur op dit punt een doorlichting of op zijn minst een stevige cursus nodig heeft. Zodat de meerderheidspartijen kunnen vermijden dat ze de bezwaarschriften tegen hun eigen plannen mee moeten helpen opstellen of persberichten moeten sturen waarin ze de eigen schepenen van onbekwaamheid beschuldigen. Om een serieuze studie naar inspraakmogelijkheden, bijvoorbeeld via de wijken, hebben we al meer gevraagd, samen trouwens met de SP.a. Ons lijkt het nu of nooit.
Als het goed is …
… zeggen we het ook.
De enige domeinen waar enig initiatief in te merken valt, zijn cultuur, veiligheid en ontwikkelingssamenwerking. Terreinen waarvoor de burgemeester bevoegd is. Als het goed is, willen we het ook zeggen en we steunen dus de gekozen beleidsopties, al hadden we graag wat meer duidelijkheid over de inhoud van de voorgestelde maatregelen. Wat cultuur betreft, was het natuurlijk ook niet zo moeilijk. Dankzij minister Anciaux komt er volgend jaar 66.000 Euro extra naar Essen., maar dat stond natuurlijk niet vermeld in het CD&V-eisenpakket.
CONCLUSIE
Deze enkele bescheiden vogeltjes maken nog lang de lente niet, dus zullen wij met overtuiging tegen deze begroting stemmen.
Fons Tobback