Kartel N-VA/PLE wil alternatief bieden voor huidige Essense meerderheid
Eind 2005 vormden de Essense afdeling van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) en de lokale partij Project Leefbaar Essen (PLE) een kartel. Onlangs legde het kartelbestuur de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen vast. N-VA/PLE trekt naar de verkiezingen met een hechte ploeg die klaarstaat om Essen de komende jaren in een andere richting te sturen. De lijst telt veel nieuwe mensen en ook heel wat jongeren. Maar alle leeftijden zijn vertegenwoordigd en de gemiddelde leeftijd van de kandidaten is 41 jaar. De lijst brengt heel wat ervaring samen, vanuit de Essense gemeentepolitiek maar vooral vanuit het rijke verenigingsleven van onze gemeente. 25 mensen van Essen-Centrum/Statie, Wildert, Heikant, Horendonk en Hoek nemen de uitdaging aan om Essen beter te besturen.
Ook het programma werd definitief vastgelegd. De prioriteiten voor het kartel N-VA/PLE zijn duidelijk : in de eerste plaats werk maken van betaalbaar wonen via sociale verkavelingen, koopwoningen en huurwoningen voor de Essenaren. N-VA/PLE wil ook zorgen dat meer Essenaren werk vinden. Het kartel wil het groen en de open ruimte zoveel mogelijk bewaren, en werk maken van gezellige straten en pleinen. N-VA/PLE wil een sporthal voor de sportverenigingen en een nieuwe vloer in de Heuvelhal. Het kartel wil de belastingverhogingen eindelijk stoppen en onmiddellijk de vaste huisvuilbelasting afschaffen. N-VA/PLE kiest voor een actief sociaal beleid en voor een andere manier van besturen. Volgens N-VA/PLE heeft de coalitie van CD&V en VLD die in Essen nu de dienst uitmaakt haar tijd gehad en het kartel wil daarom een verstandig en volwaardig alternatief bieden.
De lijst wordt getrokken door Dirk Smout, ondertussen al twaalf jaar fractieleider in de gemeenteraad, waar hij zowel opvalt met constructieve en haalbare voorstellen als door het konsekwent blootleggen van de zwakke punten in het beleid van de meerderheid. OCMW-raadslid Tom Bevers staat op de tweede plaats. De jonge ondernemer Katrien Somers is de derde kandidate. Opvallende nieuwkomer in de Essense politiek op de vierde plaats is de Wildertse onderwijzer Geert Vandekeybus, die ook één van de drijvende krachten was achter de actie “Sportvloer NU !”. Carina Otten van Heikant staat op vijf.
Ook Hoek kan op een pittige vertegenwoordiging rekenen. Kevin Ooye zette vanuit KLJ Hoek de stap naar N-VA/PLE. Ook mama van vijf Moniek Brouwer vertegenwoordigt de kleinste wijk van onze gemeente. Een recente wetswijziging maakte het mogelijk dat ook beroepsmilitairen opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen, en daarvan maakt Jo Knaepkens gebruik. Uit de Grensstraat –waar de bewoners er samen met N-VA/PLE voor zorgden dat de Essense verhaalbelastingen sneuvelden– komt Suzanne Kerstens. De jonge historicus Thomas Dekkers staat op de tiende plaats. Ilse Wagemakers, actief in Wildert en onderwijzeres in Horendonk, en basketter Joris Van Mol vervolledigen samen met Bruni Hens de eerste kolom van de lijst.
Chris De Ridder, actief in KAV, trekt de tweede kolom en wordt gevolgd door de Heikantse senior Jos Helsen. Gerd Milbou is jobcoach voor mensen met een handicap en staat op de 16e plaats op de lijst. Daarna volgen twee jonge kandidaten : oud-KSJ-leider Tom Vroegrijk en Kathleen Vanagtmael. Volleyballer en voetballer Bob Konings, ook actief in het Essense carnaval, volgt op de 19e plaats en ook turnster Sonja Gabriëls draagt haar sportieve steentje bij.
Peter Dejonge, actief in KWB Wildert en voorzitter van de schoolraad van WIGO, staat op nummer 21, gevolgd door Mieke Goetschalckx. Ook lokaal N-VA-voorzitter Bart Van Esbroeck staat op de lijst en wordt gevolgd door Maria Bonroy. Lijstduwer is bezige bij Marcel Van Hemelrijck, de oud-hoofdredacteur van het gekende Essense maandblad “Broer” die erg actief is in het Wildertse parochieleven en in de Vlaamse Beweging.
Meer informatie : www.nvaple.be