Heikant ziet tunnel niet zitten

De bewoners van Heikant zien de geplande tunnel die de overweg in de Heikantstraat moet vervangen niet zitten. Ze willen wel dat er eindelijk werk wordt gemaakt van een fietspad langs de Moerkantsebaan. Ook de schoolomgevingen in Heikant moeten worden aangepakt. Dat zijn de meest opvallende resultaten van de enquête die N-VA/PLE in juni en juli organiseerde.
De bewoners van Heikant kregen de enquête op papier of konden ze via het internet invullen. Dat leverde meer dan 200 reacties op.
Heikantstraat moet woonstraat blijven
In het gemeentelijk mobiliteitsplan kiezen de Essense meerderheidspartijen CD&V en sp.a voor een tunnel in de Heikantstraat. In combinatie met een nieuwe weg vanaf Spijker zou het verkeer naar Hoek dan niet meer doorheen Essen-Centrum rijden. De Heikantstraat en de Beukendreef, vandaag nog rustige woonstraten, zouden de auto’s en vrachtwagens dan moeten verwerken. De bewoners van Heikant wijzen die aanpak resoluut af. Ze willen integendeel doorgaand verkeer in de Heikantstraat zo veel mogelijk vermijden, de fiets- en voetpaden verbeteren en de parkeerdrukte verminderen.
Gemeenteraadslid Katrien Somers (N-VA/PLE) is alvast niet verbaasd : “De tunnel in de Heikantstraat is een slechte oplossing. Ook voor het afsluiten van de Veldweg, dat dan een noodzaak zou zijn, is er trouwens geen draagvlak.” In de enquête werd ook gevraagd naar de mogelijke bestemming voor de voormalige houtzagerij. De bewoners verkiezen een park of een woonwijk, over de mogelijke komst van winkels zijn de meningen verdeeld.
Moerkantsebaan met fietspad en veilige kruispunten
Het meest eensgezinde antwoord op de vragenlijst leert dat het voorziene fietspad langs de Moerkantsebaan er al lang had moeten liggen. De bewoners van Heikant wijzen er bovendien op dat de oversteek voor fietsers aan het viaduct erg onveilig is. Ze zouden daar liever een doorsteektunnel zien, zoals die in de Kalmthoutsesteenweg in Wildert. Tenzij het viaduct wordt weggehaald ! In de enquête werd immers ook gevraagd naar een variant waarbij de brug plaats zou maken voor een plein onder het spoor. De meeste antwoorden vinden dat duidelijk te verregaand, maar een stevige minderheid wil er wel over nadenken.
Veerle de Waal (N-VA/PLE) reageert : “Met of zonder viaduct, de hele stationsomgeving moet in elk geval worden aangepakt. Net zoals de mensen van Heikant kiezen wij alvast voor een tweede stationstoegang aan Hemelrijk, waar ook de bussen een plaats zouden vinden.” Bij de heraanleg van de Moerkantsebaan mogen ook de kruispunten trouwens niet worden vergeten, met name aan de Nolsebaan en aan de Maststraat.
Schoolomgevingen veiliger maken
Die Maststraat is sowieso een groot pijnpunt : de weg aan de Sint-Jozefschool is smal en er wordt soms hard gereden. Daarom gaan er in de enquête stemmen op om eenrichtingsverkeer in te voeren en een fietspad te voorzien. Ook aan de school in de Leemstraat is nog werk : het kruispunt zou best helemaal heringericht worden, en naast extra parkeerruimte zou ook het sterker afdwingen van het parkeerverbod in de straat volgens de mensen van Heikant kunnen helpen.
Ook elders is er nog werk aan de winkel. Zo klaagt Donkweg over het sluipverkeer en de snelheid in de bochtige straat, en verkiezen de bewoners van Velodreef en Nolsebaan wegversmallingen boven drempels. En de enquête levert nog meer informatie op. Agnes Broos (N-VA/PLE) trekt alvast haar conclusies : “Alles kan natuurlijk niet op één dag worden aangepakt, maar we gaan in elk geval aan de slag met de kleine en grote vragen die leven in onze wijk.”