Essen pakt overlast aan

Essen is één van de weinige Vlaamse gemeenten die nog geen gemeentelijke administratieve sancties (GAS) heeft ingevoerd. N-VA/PLE legt daarom een reglement aan de gemeenteraad voor.
In een grote meerderheid van de Vlaamse gemeenten is men er ondertussen mee vertrouwd : bij kleine overtredingen waar het gerecht niet tegen optreedt moet een gemeentelijke boete worden betaald. Ook in Essen wordt hier al jaren over gesproken. De invoering van een GAS-reglement stond in het bestuursakkoord van 2006 en in verschillende beleidsplannen werd de opmaak ervan in het vooruitzicht gesteld.
Zonder overdrijven
Omdat er geen schot in de zaak zit, besloten Tom Bevers en Dirk Smout (N-VA/PLE) om zelf een reglement uit te werken en op de agenda van de gemeenteraad te zetten.
“We hebben ons daarbij vanzelfsprekend gebaseerd op het voorbereidend werk dat er de voorbije jaren gebeurde,” vertelt Bevers, “maar we hakken ook enkele knopen door. Er is genoeg over gepraat, het reglement moet er nu komen.”
Essen kiest er daarbij voor om niet alles van naaldje tot draadje te willen regelen. Smout : “Gelukkig gebruiken de Essenaren meestal hun gezond verstand, en moet de gemeente niet voor alles tussenkomen. Met het reglement willen we vooral de meest storende overlast aanpakken”.
Sluikstorters lopen tegen de lamp
Wie in Essen afval achterlaat in de sloten of bossen kan voortaan op een boete van 60 EUR rekenen, die bij herhaling kan oplopen tot 250 EUR. Tom Bevers : “We investeren als gemeente veel in groenonderhoud, om Essen als mooie gemeente te presenteren. Dus mag sluikstorten wat mij betreft best streng worden bestraft.”
Ook geur- en rookhinder en geluidsoverlast worden aangepakt. “Wie ‘s nachts gaten wil boren, met luide motoren door de Essense straten wil racen, al te harde muziek uit de autoradio wil laten knallen of zomaar vuurwerk wil afsteken loopt vanaf nu kans op een boete”, licht Dirk Smout toe.
Hondenpoep moet worden opgeruimd
Honden moeten aan de leiband, echt gevaarlijke honden krijgen een muilkorf. En vanzelfsprekend krijgt wie de hondenpoep niet opruimt een boete aangesmeerd. “Tegelijk pleiten we al enkele jaren voor een echte hondenweide in Essen,” stelt Tom Bevers, “want de hondenbezitters moeten natuurlijk wel de kans krijgen hun geliefde viervoeters in goede omstandigheden uit te laten.”
Het reglement komt op de gemeenteraad van maart aan bod. “In februari vergaderde de raad niet. Het schepencollege bracht niet genoeg voorstellen aan. Spijtig, want anders hadden we dit nu al kunnen afronden”, besluit Dirk Smout.