
Zwembad wordt afgebroken
Eind juni sluit zwembad De Vennen, en het schepencollege wil daarna zo snel mogelijk met de afbraakwerken van start gaan. Ondertussen wordt ook de compensatieregeling voor de scholen en de individuele zwemmers duidelijk.
Na de zomer gaat het bad definitief tegen de vlakte. De kostprijs van de afbraak wordt op 50.000 EUR geraamd. Kevin Ooye (N-VA/PLE) vroeg of er al een nieuwe bestemming is voor het terrein, en kreeg te horen dat er wellicht een speelweide zal worden voorzien. Over de plannen op langere termijn wilde burgemeester Van Tichelt (CD&V) zich niet uitspreken : daarbij moet het hele domein van de voormalige school tot aan de Chirolokalen als één geheel worden bekeken, en vóór 2018 is er in elk geval geen geld om iets te doen. De afbraak werd goedgekeurd door CD&V en sp.a, de oppositie stemde tegen.
De Essense scholen zullen dus vanaf 1 september buiten de gemeente moeten zwemmen. Het gemeentebestuur betaalt wel mee. De lagere scholen krijgen recht op 10 zwembeurten per leerling, waarvoor zowel de transportkosten, de lesgever als het inkomgeld zullen worden vergoed. Ook voor de laatste kleuterklas geldt dezelfde regeling. De secundaire scholen krijgen een tussenkomst van 15 EUR per jaar voor de leerlingen van de eerste graad. De overige zwemmers komen er minder goed vanaf : het gemeentebestuur zal 20% van de prijs van meerbeurtenkaarten of abonnementen terugbetalen voor wie in Kalmthout, Roosendaal, Hoogerheide of Zundert gaat zwemmen. Dirk Smout (N-VA/PLE) wees erop dat dit op een flinke prijsverhoging voor de Essense zwemmers neerkomt, bovenop de verhoogde transportkosten. Hij vroeg daarom om het reglement zo aan te passen dat Essen het prijsverschil met De Vennen volledig zou dragen, maar zijn amendement werd door CD&V en sp.a weggestemd. Volgens Van Tichelt zou dat immers een te groot voordeel zijn voor de Essenaren die nu al elders zwemmen en zo plots veel minder zouden moeten betalen.