Woonplaats
Het provinciebestuur deed aan elke gemeente een voorstel over het aantal sociale koop- en huurwoningen dat moet worden gerealiseerd tegen 2020. Essen vindt dat het te weinig koopwoningen kreeg toebedeeld.
Het provinciebestuur stelt voor dat Essen zou zorgen voor 114 sociale huurwoningen en 53 sociale koopwoningen. Een gemeente mag 25% over deze doelstellingen gaan. Het gemeentebestuur bestudeerde de cijfers, en bekeek ze in het licht van het eerste ontwerp van de woningbehoeftestudie. Omwille van de migratiedruk en de noodzaak om een inhaalbeweging te maken, en omdat er nu al meer koopwoningen gepland zijn dan de 53 die worden voorgesteld, vraagt Essen nu om de doelstelling op dit vlak te verhogen tot “95 à 103”.
Daarmee bleek de hele raad het eens. Tom Bevers (N-VA/PLE) legde uit dat de inhaalbeweging inderdaad noodzakelijk was. Hij vond wel dat Essen sterk moet oppassen dat het geen én/én-beleid gaat voeren, door naast een oververhitte privémarkt die in hoog tempo bouwt ook heel veel sociale woningen te bouwen. Zo wordt het immers dweilen met de kraan open en raakt Essen veel te snel volgebouwd. Uit de woningbehoeftestudie blijkt dat de inwijking uit Nederland de laatste jaren weer sterk is toegenomen en dat projecten als Molenheide en Statievelden dat ook in de hand hebben gewerkt. Bevers vond dit onrustwekkend en pleitte daarom nog eens voor een verstandige fasering van projecten, en voor duidelijk vastgelegde keuzes over het type woningen dat in Essen kan en mag worden gebouwd. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) deelde de analyse niet helemaal, maar kondigde wel een grondige bespreking van de woningebehoeftestudie aan. Uit de daaropvolgende discussie bleek dat twee uitdagingen tegelijk moeten worden aangepakt : woningen betaalbaar houden en zorgen dat Essen ook in de toekomst nog leefbaar blijft.