
Wildert wel, maar wat met Horendonk ?
Over Wildert werd de gemeenteraad het snel eens. Maar wie moet er nu een plan opmaken voor de weekendzone van Horendonk ?
Tom Bevers (N-VA/PLE) vond dat het provinciebestuur een pluim verdiende : het durfde als eerste bestuur in decennia de handen in het wespennest van de weekendzones steken. Hij steunde ook de aanpassingen die de gemeente vraagt, vooral de extra groenzone. Ook Erik De Meyer (VB) sprak zijn steun uit voor de bijsturingen, net als Philip Peeters (Groen!). Al pleitte die er wel voor om enkel nog houten huizen toe te staan, en stenen constructies te bannen. Maar daar kreeg hij niemand anders van overtuigd.
Horendonk dan. Schepen van ruimtelijke ordening Dictus (sp.a) en burgemeester Van Tichelt (CD&V) verwezen naar een verslag uit 2008 waaruit zou blijken dat de provincie zich heeft geëngageerd om ook voor de weekendzone daar een plan op te stellen. Maar Dirk Smout (N-VA/PLE) herinnerde eraan dat bestendig afgevaardigde Helsen (Open Vld) op de informatieavond in het Parochiecentrum had gezegd dat hij Horendonk wil overlaten aan de gemeente. Smout vroeg daarom dat de gemeente nu zelf begint te plannen. Daar wilde Van Tichelt niet van weten : de gemeente denkt heel anders over Horendonk dan de provincie, en dan kan het dossier alleen maar vastlopen. Ook Ludwig Caluwé (CD&V) vond dat de provincie maar moet bewijzen dat ze nog een nut heeft. Smout stelde dat het over en weer doorspelen van de hete aardappel alleen maar voor onzekerheid kan zorgen bij de bewoners, en vond dat de gemeente het minstens moest proberen. Uiteindelijk werd besloten dat Essen via alle mogelijke kanalen bij de provincie gaat aandringen om snel duidelijkheid te scheppen. Van Tichelt beloofde ook dat Essen zijn verantwoordelijkheid als het moet niet zal ontlopen.