
Toepassing activeringsheffing zorgt voor problemen
Vorig jaar besliste de CD&V/sp.a-meerderheid in de gemeenteraad om een belasting op onbebouwde percelen in te voeren. Onlangs startte het schepencollege met de opmaak van de belastingrol voor de “activeringsheffing”, en dat zorgt nu voor heel wat problemen.
Tom Bevers (N-VA/PLE) had hierover een aantal vragen voorbereid, maar raakte wegens de IS-aanslagen niet op tijd van Brussel in Essen. Dirk Smout (N-VA/PLE) nam zijn vragen over, en wees erop dat vooral situaties van mede-eigendom erg ingewikkeld en onrechtvaardig kunnen worden. Zo werd een vrijstelling van de belasting voorzien voor een stuk grond dat voor één van de kinderen wordt voorbehouden, maar gezamenlijke eigenaars moeten elk afzonderlijk die vrijstelling aanvragen. Als één van hen geen kinderen heeft -of minder kinderen dan er percelen grond zijn- dan moet toch de volledige belasting betaald worden. Zo kan het gebeuren dat vier zussen die samen drie stukken grond voorbehouden voor hun zes kinderen toch op de drie stukken grond worden belast ! Ze worden dan verondersteld de verdeling van de belasting onderling te regelen.
Burgemeester Van Tichelt (CD&V) en financieschepen Dirk Konings (CD&V) vonden de vragen te technisch om meteen te beantwoorden, en bleken ook geen weet te hebben van problemen bij de toepassing. Ze weigerden ook in te gaan op Smouts vraag om minstens de antwoordtermijn te verlengen. Konings gaf wel aan dat wie nu niet werd aangeschreven later ook geen belasting zal moeten betalen – hoewel die bewering zowel door het reglement als door de diensten wordt tegengesproken. Wie problemen heeft met de activeringsheffing kan ze overigens melden via activeringsheffing@nvaple.be – we kaarten ze dan aan op de volgende gemeenteraad.