
Overschot op de rekening zorgt voor discussie
De gemeenterekening voor het jaar 2014 werd goedgekeurd. Dat gebeurde niet zonder discussie, want volgens de oppositie geeft het CD&V/sp.a-schepencollege bewust zo weinig mogelijk informatie.
In 2014 werd de gemeentelijke boekhouding voor het eerst volgens het nieuwe systeem van de Beleids- en Beheerscyclus (BBC) gevoerd. Financieschepen Dirk Konings (CD&V) lichtte toe dat de interpretatie daardoor niet zo evident is : de rekening geeft vooral aan hoe ver het staat met de uitvoering van het eind 2013 goedgekeurde Meerjarenplan. 2014 sluit met een saldo dat bijna 2 miljoen EUR positiever uitvalt dan voorzien in dat Meerjarenplan. Een deel van de verklaring zit in inkomsten die hoger uitvallen dan geraamd, onder meer omwille van de planbaten die de inwoners van Woonbos Wildert moeten betalen als ze hun weekendhuis als permanent bewoonbaar laten registreren. Daarnaast vallen de uitgaven lager uit dan voorzien.
Tom Bevers (N-VA/PLE) repliceerde dat de rekening bijzonder weinig informatie bevat : het schepencollege moet volgens de BBC-regels alleen rapporteren over de “prioritaire beleidsdomeinen”. Voor al het andere beleid volstaan de totaalbedragen. Maar in 2013 werd op voorstel van het college beslist om maar heel weinig beleidsdomeinen het statuut “prioritair” te geven. Bevers stelde bovendien vast dat er net op die domeinen in 2014 zo goed als niets is gebeurd. Vreemde prioriteiten ! Hij vroeg daarom opnieuw om voortaan over alle beleidsdomeinen te rapporteren, op basis van de resultaten op het terrein. Bevers stelde ook vast dat de minderuitgaven perfect aansluiten bij de resultaten onder het oude boekhoudsysteem, zodat niet kan ontkend worden dat die structureel zijn. Hij stelde daarom voor om dat overschot te gebruiken om de schuld af te bouwen of de belastingen te verminderen. Meer investeren kan ook, maar Bevers vreesde dat dit het college niet zou lukken : ook in 2014 werd maar een beperkt deel van de geplande investeringen uitgevoerd. Ook Willy Hoppenbrouwers (Open Vld) bekritiseerde de beperkte rapportering. Zo is er in de rekening geen informatie terug te vinden over wat er bijvoorbeeld op het domein van de lokale economie (niet) is gebeurd.