Ontlast
De Essense gemeentebelastingen gaan omlaag ! Terwijl de Essenaar “eindelijk” zucht, moet aan het Heuvelplein nog bepaald worden wie het politieke vaderschap van de verlaging mag opeisen.
Volgend jaar betaalt u nog 7% aanvullende personenbelasting in plaats van 7,5%. En de opcentiemen op de onroerende voorheffing gaan van 1.250 naar 1.150. Dat kondigde het schepencollege in de krant aan. Het gemeentebestuur wordt dus wat minder duur voor de inwoners, en dat is goed nieuws, waarvoor iedereen uiteraard de verantwoordelijkheid wil claimen. CD&V heeft goede papieren : financieschepen Konings komt uit hun rangen – maar hun partijprogramma vroeg nooit om een lagere fiscale druk. Coalitiepartner sp.a daarentegen kwam in de vorige legislatuur al op voor een belastingvermindering, maar leek dat na 2006 een beetje vergeten. Ook Open Vld heeft een argument : voormalig financieschepen Hoppenbrouwers pleitte helemaal op het einde van de vorige legislatuur ook voor lagere tarieven – nadat hij ze voordien eerst had verhoogd. N-VA/PLE tenslotte bestreed de belastingverhogingen in de vorige legislatuur (ondermeer in 2002 en 2004) en pleitte ook in het verkiezingsprogramma voor een verlaging, op basis van het overdreven goed gevulde reservefonds.
Net zoals vorig jaar agendeerde het kartel ook in deze gemeenteraad een voorstel voor een belastingvermindering, op basis van het eigen model van de gemeentefinanciën. Vooraf was ook een persbericht rondgestuurd; wellicht de aanleiding voor de meerderheid om ook in de pen te kruipen en de vermindering aan te kondigen. Reeds bij de aanvang van de raad, bij de bespreking van de rekening voor 2007, trok Tom Bevers (N-VA/PLE) de conclusie dat het gemeentebestuur met minder inkomsten even veel zou kunnen doen. Bovendien is het in moeilijke economische omstandigheden logisch dat de gemeente de Essenaar wat minder zware lasten oplegt. In die vaststelling werd hij even later gevolgd door Cis Dictus (sp.a). Ook burgemeester Van Tichelt (CD&V) sloot zich bij dit besluit aan : het reservefonds is te groot geworden, en moet wat worden afgebouwd. Maar het voorstel van N-VA/PLE daarover goedkeuren, zagen de meerderheidspartijen toch niet helemaal zitten. Dirk Smout (N-VA/PLE) vond het nogal vreemd dat hetzelfde voorstel afkeuren vorig jaar wel kon, maar nu goedkeuren niet. Maar Van Tichelt wilde niet laten raken aan het voorrecht van het college om de begroting op te stellen. Ludwig Caluwé (CD&V) stelde uiteindelijk voor om de hele tekst te vervangen door een steunbetuiging aan het schepencollege. Een stap te ver voor de oppositie, zodat er over gestemd werd. Al is die stemming alleen in Heuvelplein 23 van belang : de rest van Essen mag gewoon onthouden dat de belastingverlaging er komt !