
Neen tegen 1.700 klakkeloos gezette handtekeningen
Uiteindelijk haalde het verzoekschrift het ook in de voltallige gemeenteraad niet, hoewel het met een petitie van 2.100 handtekeningen (waarvan 1.700 Essenaren) werd gesteund. Frans Schrauwen (CD&V) verantwoordde de afwijzing van CD&V en sp.a door te stellen dat die handtekeningen toch maar klakkeloos waren gezet.
De argumenten uit de commissiediscussie werden nog even herhaald door Brigitte Quick (CD&V) en Robin Jacobs (N-VA/PLE). Die laatste wees erop dat de petitie beter verdient dan bij het oud papier te worden geklasseerd. Hij stelde dat alleen een nieuw onderzoek kan uitwijzen of de bouw van een zwembad echt onrealistisch is. Zo wees hij erop dat er geen nieuw officieel overleg geweest is met Kalmthout en Wuustwezel nadat de minister de nieuwe subsidieregeling bekendmaakte. Ook de band met de mogelijke subsidies voor de restauratie van de douaneloods werd nog niet eens bekeken, terwijl een zwembad en een turnhal daar een aantrekkelijke sportsite zouden opleveren, ook voor bijvoorbeeld de veldrit. Arno Aerden (sp.a) vroeg naar allerlei details over de voorgestelde pistes, maar Jacobs wees erop dat dit net niet de bedoeling is : het onderzoek moet duidelijkheid geven, geen discussie van vijf minuten in de gemeenteraad.
Alvast schepen Schrauwen bleek daarvan niet overtuigd. Hij stelde uitdrukkelijk dat de 1.700 handtekeningen “klakkeloos” waren gezet door mensen die eender wat ondertekenen als er iemand langskomt met een petitie. Tom Bevers (N-VA/PLE) vroeg daarop uitdrukkelijk of die uitspraak voor rekening van het hele CD&V/sp.a-schepencollege was, wat door niemand werd ontkend. Voor het verslag herhaalde Schrauwen zelfs nog even zijn stelling. Waarna er werd gestemd : CD&V (10 stemmen) en sp.a (4) spraken zich uit tegen een nieuw onderzoek, N-VA/PLE (9) en Open Vld (1) stemden vóór.