Krijgt de Essenaar meer inspraak ?
Tegen het einde van 2019 moet het Essense gemeentebestuur een meerjarenplan voor de komende zes jaar opstellen. Annemie Baeyaert (N-VA/PLE) en Tom Bevers (N-VA/PLE) stelden voor om daarbij meer inspraak te voorzien voor de adviesraden en de geïnteresseerde Essenaren.
Volgens Bevers moeten er lessen worden getrokken uit de fouten die zes jaar geleden bij de opmaak van het plan werden gemaakt. Zo werden er onduidelijke prioriteiten gekozen en werd niet helder en cijfermatig gedefinieerd welke doelstellingen gehaald moesten worden. Ook de adviesraden werden nauwelijks betrokken bij de opmaak van het plan. Sommige raden kregen tegen het jaareinde een powerpoint te zien, waarop ze dan ja of neen mochten zeggen. Bevers pleitte er daarom voor om samen met de raden een plan op te maken en dat samen met hen op te volgen. Zonder zware administratieve procedures, zoals dat vroeger verplicht was, maar wel zo dat de terreinkennis en het enthousiasme van de leden van de adviesraden optimaal wordt gebruikt. Verder stelde Bevers voor om ook de Essenaren bij de planning te betrekken, door een “burgerbegroting” in te voeren. Daarbij wordt een deel van het budget beschikbaar gemaakt voor projecten waarvoor de geïnteresseerde bewoners zelf de prioriteiten kiezen en die door de bewoners zelf worden gedragen. Vooral het Antwerpse districtsbestuur (een N-VA/Groen/Open Vld-coalitie) speelde in de voorbije legislatuur een voorbeeldrol op dit vlak.
Baeyaert wees op de noodzaak om bij de opmaak van het meerjarenplan een volledige investeringsplanning op te maken, waarbij de prioriteiten objectief worden bepaald. Ze gaf ook aan dat de capaciteit om investeringen uit te voeren omhoog moet. Daarnaast pleitte ze voor een patrimoniumplanning : alle patrimonium in kaart brengen, onderhoud en eventuele vervangingsnoden tijdig voorzien (zodat er niet, zoals bij het zwembad, plots moet worden vastgesteld dat een gebouw versleten is), overbodig patrimonium afstoten en geen onnodig patrimonium aankopen.
Burgemeester Van Tichelt (CD&V) reageerde positief. Hij gaf aan dat er inderdaad lessen moeten worden getrokken uit de vorige planningsperiode, en wees erop dat er een patrimoniumbeheerder zal worden aangeworven. Hij gaf aan dat er zal gezocht worden naar een goede manier om een burgerbegroting in te voeren (met wijkbudgetten ?) en dat het betrekken van de adviesraden belangrijk is, maar zonder het meerjarenplan in allerlei deelplannen te splitsen. Volgende maand legt het schepencollege een werkwijze voor het nieuwe meerjarenplan voor.