Kouwaai of Koude Heide ?
Opnieuw krijgen enkele buurtwegen, kleine wandel- of fietspaden, een eigen naam. Dat ging voor de ene al gemakkelijker dan voor de andere.
Schepen Helmut Jaspers (sp.a) lichtte het belang van de naamgeving toe : zo kan de weg worden teruggevonden, en het feit dat de weg een naam heeft biedt ook garanties voor het behoud ervan. De meeste namen konden instemming vinden, al vroeg Dirk Smout (N-VA/PLE) zich af waarom een pad waarin enkel beuken staan het “Lindenpad” zou worden. Hij stelde de plaatselijk gebruikte naam “Rond Boerke” voor, en dat voorstel haalde het. Guy Van den Broek (N-VA/PLE) vond een “Jaagpad” en een “Jachtpad” wat van het goede te veel, en Robin Jacobs (N-VA/PLE) vroeg om het fietspad langs Over d’Aa dat er zeer slecht bijligt maar meteen “Hobbelpad” te noemen, maar die opmerkingen werden niet meegenomen.
Van den Broek bracht ook het meest heikele punt aan : het paadje aan de Achterstehoevestraat zou “Kouwaaipad” gaan heten, maar voor een officiële benaming is “Koude Heidepad” toch veel gepaster ? Schepen Jokke Hennekam (sp.a) vond dat voor een buurtweg niet nodig, en wees erop dat de Cultuurraad ook “Kouwaaipad” had voorgesteld. Ook Ludo Somers (CD&V) wees erop dat het paadje lokaal als “Kouwaai” wordt aangeduid, hoewel anderen de juiste uitspraak eerder met “ei” zagen. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) vroeg zich af wat de prioriteit is : dat toeristen zich iets bij de naam kunnen voorstellen (“Koude Heide”), of dat de plaatselijke mensen de naam herkennen (“Kouwaai”) ? Tom Bevers (N-VA/PLE) pleitte voor “Koude Heide” : iedereen spreekt dat uit zoals hij of zij wil, maar het is niet omdat veel mensen de “Stoasiestroat” zeggen, dat we de Stationsstraat van naam moeten veranderen. Uiteindelijk kwam de raad bij een soort van compromis uit. Het wegje wordt “Kouw Haai”.