
Gemeente wil vragen niet langer onbeantwoord laten
Wie een brief of e-mail naar het gemeentebestuur stuurt, krijgt niet altijd een antwoord. Het overkwam ook Tom Bevers (N-VA/PLE) en Robin Jacobs (N-VA/PLE). Ze vroegen daarom om een register van binnenkomende vragen op te stellen.
Bevers legde uit dat het gemeentebestuur verplicht is om een register bij te houden. Essen doet dat, maar zelfs voor de brieven die op papier binnen komen is het niet volledig. De mailcorrespondentie wordt niet genoteerd, en daardoor is het moeilijk om de opvolging ervan na te gaan. Bovendien kunnen de raadsleden op die manier ook niet controleren wat er binnen komt en of en hoe er wordt geantwoord. Hij vroeg daarom dat het college een voorstel voor een volledig en raadpleegbaar register zou uitwerken, waarbij alleen de privécorrespondentie van de ambtenaren en schepenen wordt afgeschermd. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) antwoordde dat op de overgrote meerderheid van vragen wel wordt geantwoord, maar gaf toe dat een register en een betere werkwijze voor de e-mails noodzakelijk zijn. Het voorstel werd dus goedgekeurd.
Robin Jacobs (N-VA/PLE) vroeg dan maar meteen om ook de brieven die Bevers en hij vorige zomer stuurden alsnog te beantwoorden. Na herinneringen via mail, op de gemeenteraad en uiteindelijk zelfs via de provinciegouverneur kwam er immers nooit een reactie. Zodat de raad besliste dat het schepencollege nog tot 15 februari tijd krijgt… Dirk Smout (N-VA/PLE) maakte het drieluik vol met een voorstel om de adviezen en verslagen van de adviesraden altijd aan alle raadsleden te bezorgen. Ook zijn voorstel werd goedgekeurd.