
Energiesector herstructureert (niet)
De Vlaamse energiesector en de wereld van de intercommunales (intergemeentelijke verenigingen) zijn volop in beweging. Daardoor moet elke gemeenteraad in Vlaanderen af en toe een beslissing nemen over operaties die het gemeentelijk petje ver te boven gaan.
De Essense gemeenteraad moest beslissen of er al dan niet kon worden ingestemd met de splitsing van de intercommunale “IKA”, waarbij een groot deel van de middelen zouden worden overgeheveld naar “IVEKA”. De operatie past in de consolidatie van de energiesector en de vermindering van het aantal intercommunales, die de Vlaamse regering wenst te realiseren. Op korte termijn financieel geen slechte zaak, want Essen heeft nog gelden uitstaan bij IKA, die grotendeels zouden terugkomen. De gevolgen op lange termijn zijn moeilijker in te schatten : omdat de gemeenten veel inkomsten halen uit dividenden in de energiesector, zou bijvoorbeeld een daling van de elektriciteitsprijs als gevolg van de herstructurering de gemeentekas slecht uitkomen.
Energieschepen Frans Schrauwen (CD&V) stelde vragen bij de operatie : de lokale betrokkenheid bij de energiesector wordt alweer verder verminderd. Verder vermoedde hij dat geen van de Essense raadsleden echt weet wat de gevolgen zijn van wel of niet instemmen met de herstructurering. Tom Bevers (N-VA/PLE) bevestigde dat dit erg onduidelijk is. Maar de vroegere tijden waarbij de gemeenten -en zeker Essen- zelf de energiesector beheerden komen niet meer terug. Het zou beter zijn om de knoop echt door te hakken en gemeenteraden niet meer te dwingen om hierin beslissingen te nemen. Arno Aerden (sp.a) pleitte nog voor garanties voor de lokale betrokkenheid bij duurzame energieprojecten, en werd daarin door onder meer Guy Van den Broek (N-VA/PLE) gevolgd. Waarna de hele raad de operatie goedkeurde. Om nog voor het einde van de zitting te vernemen dat een blokkeringsminderheid van andere gemeenten ervoor gekozen had om dat niet te doen. Zodat ze voorlopig niet doorgaat. Wordt jammer genoeg vervolgd…