Activeringsheffing blijft warboel
De toepassing van de activeringsheffing, de belasting op onbebouwde bouwgronden, blijkt erg ingewikkeld. Tom Bevers (N-VA/PLE) en Guy Van den Broek (N-VA/PLE) stelden daarom voor om ze meteen af te schaffen.
Bevers stelde een reeks vragen aan Financieschepen Dirk Konings (CD&V). Waarom wordt de belasting pas anderhalf jaar na invoering geïnd ? Waarom is ze hoofdelijk, zodat alle mede-eigenaars van een stuk grond de volledige belasting moeten meebetalen, in plaats van proportioneel (zoals bijvoorbeeld in Kalmthout) ? Waarom werden niet alle mensen aangeschreven die een vrijstelling kunnen aanvragen ? Hoe moet de vrijstelling voor de weekendzone worden geïnterpreteerd ? Bevers wees er ook op dat hij al die vragen schriftelijk had gesteld, maar dat hij binnen de wettelijke termijn van één maand geen antwoord had gekregen.
Konings legde het verschil uit tussen de “belastingplichtige”, de persoon die de rekening van de gemeente krijgt, en de “belastingschuldige”, de persoon die uiteindelijk de belasting moet voldoen. In geval van mede-eigendom is er maar één “belastingplichtige” geïdentificeerd en aangeschreven, de anderen moeten dat maar van die persoon vernemen. En hij gaf aan dat alleen het Woonbos in Wildert vrijgesteld is, niet de weekendzone van Horendonk. Dat laatste kon Bevers, met het reglement in de hand dat Konings zelf had opgesteld, meteen weerleggen. Toen vervolgens Konings met steun van burgemeester Van Tichelt (CD&V) -tegen het reglement- in ook nog ging beweren dat de belasting wél proportioneel is, zodat de niet-vrijgestelde mede-eigenaars enkel voor hun deel zouden moeten betalen, verloor ook de hele uitleg over “plichtige” en “schuldige” alle nut. Zonder dat nog iemand wist wie nu juist waarvoor wordt belast of vrijgesteld en met de vage belofte dat de technische vragen verder worden nagekeken, besloten CD&V en sp.a vervolgens om de belasting kost wat kost te behouden. Het voorstel van N-VA/PLE om ze af te schaffen haalde het dus niet. Wordt wellicht nog vervolgd…