Actieplan “Geire Bij”
Er zijn steeds minder bijen. De beestjes hebben het moeilijk. Daar zijn heel wat factoren voor verantwoordelijk : ziektes en parasieten, maar ook de klimaatverandering en de verstedelijking, waardoor ze minder voedsel vinden. Vooral het gebruik van pesticiden heeft invloed op de bijenpopulaties. Vanuit de Europese Commissie wordt daarom alvast voorgesteld om de meest bijonvriendelijke pesticiden (met name de neonicotinoïden) te verbieden.
Bijen zijn belangrijk voor het leefmilieu en voor de landbouwsector. 84% van de landbouwgewassen heeft natuurlijk bestuivers zoals bijen nodig, en voor 90% van de wilde planten geldt hetzelfde. Wereldwijd wordt de economische waarde van de bijen op meer dan 100 miljard EUR geschat. Daarom moeten alle overheden bijdragen aan een versterking van de bijenpopulatie.
Ook als gemeentebestuur, zeker in een landelijke gemeente gelegen tussen de natuurgebieden, kunnen we een bijvriendelijk beleid voeren. Bovendien zijn bijen ook geschikt als één van de uithangborden voor een breder biodiversiteitsbeleid. Eerder werden in de gemeenteraad hier al voorstellen rond gedaan, maar een meer systematische aanpak dringt zich op. We stellen daarom voor om een actieplan “Geire Bij” op te stellen.
Daarvan kunnen de volgende elementen deel uitmaken :
• Het gemeentebestuur zorgt er bij aanplantingen voor dat zoveel mogelijk voor bijvriendelijke soorten wordt gekozen. Zo wordt er gekozen voor zomerbloeiers (zoals witte klaver en spork) en voor najaarsbloeiers, in een zo ruim mogelijke variatie omdat deze sterk kunnen bijdragen tot de overlevingskansen van de bijen.
• Onze milieudienst gebruikt geen bijonvriendelijke pesticiden meer, en dit wordt ook in alle aanbestedingen opgelegd. Daartoe worden de medewerkers gemotiveerd en opgeleid voor aanleg en onderhoud van natuurlijke plantsoenen.
• Zoals de Werkgroep Leefmilieu voorstelt, worden er op enkele goed gekozen plaatsen in onze gemeente “bijenhotels” gebouwd, waar solitaire bijen terechtkunnen.
• Het gemeentebestuur werkt mee aan cursussen “natuurlijk imkeren” waar mensen kunnen leren om bijen te houden volgens een methode die de bijen centraal stelt.
• Landbouwers worden aangemoedigd om kleine braakliggende stukjes bijvriendelijk aan te leggen, om bloeiende bodembedekkers als nateelt te zaaien en waar mogelijk randen van maïsvelden in te zaaien met bloemen die in dezelfde periode bloeien als de maïs.
• Met de scholen wordt bekeken of ze in dit actieplan een rol kunnen spelen
• De actie “Behaag je landschap” wordt gebruikt om bijvriendelijke zadenmengsels te bezorgen.
• In het gemeentelijk informatieblad wordt aandacht besteed aan het belang van bijen.
Er zijn nog andere mogelijkheden, die samen met de Werkgroep Leefmilieu, Natuurpunt en de landbouworganisaties kunnen worden uitgewerkt.
De gemeenteraad van Essen geeft opdracht aan het schepencollege om tegen 1 juni 2013 een actieplan “Geire Bij” voor een bijvriendelijk beleid op te maken, en dat aan de gemeenteraad voor te leggen.
Ingediend door